Колку и да сте слушнале дека кафето е нездраво, вистината е дека може да биде еден од најздравите пијалаци во денот – ако му додадете вистинската состојка. Според гастроентерологот д-р Саураб Сети, образован на Харвард, кафето може да стане вистински сојузник за здравје, енергија и долготрајна виталност.
Тој објаснува дека само една мала промена во начинот на подготвување на кафето може да направи огромна разлика во тоа како телото го апсорбира шеќерот, како се регулира крвниот притисок и како функционира дигестивниот систем.
Првата тајна состојка е циметот – зачин кој не само што го збогатува вкусот, туку и помага во стабилизирање на шеќерот во крвта и намалување на лошиот холестерол. Доволен е само прстофат цејлонски цимет во утринското кафе за да се внесе доза антиоксиданси и да се подобри циркулацијата.
Втората состојка што ја препорачува докторот е MCT маслото, добиено од кокос. Ова масло го стимулира мозокот, го зголемува фокусот и обезбедува долготрајна енергија без нагли падови. За разлика од обичните масти, MCT директно се претвора во кетони – гориво кое телото го користи веднаш.
Според д-р Сети, замената на шеќерот и сирупите со овие природни додатоци не само што го подобрува вкусот, туку и го претвора кафето во утрински еликсир што го штити телото и умот.
Ако сакате да пиете кафе што навистина ви прави добро – заборавете на шеќерот и млекото. Додадете малку цимет и неколку капки MCT масло, и ќе го почувствувате ефектот уште по првите неколку денови.






