Home » Зошто всушност плаќаме патарини и што треба да добиваме за возврат?

Зошто всушност плаќаме патарини и што треба да добиваме за возврат?

by Журнал.мк

Плаќањето патарина се смета за гаранција за безбедност на патиштата, но судирите на автомобили со животни остануваат проблем кој ги загрозува возачите.

Во Македонија, срните, елените, зајаците, како и мачките и кучињата скитници, често се причина за несреќи на автопатите.

Овие инциденти предизвикуваат не само материјална штета, туку и опасност за животот на возачите и животните.

Проблемот со преминувањето на животните преку заштитните огради и излегувањето на коловозот поставува сериозни прашања за ефикасноста на безбедносните мерки.

Иако патарината треба да обезбеди одржување и безбедност на патиштата, сепак, не постои директна компензација за возачите кои можат да наидат на животно на автопат.

Во случај на судир со животно, возачите се соочуваат со комплексен процес на пријавување на штетата и барање отштета од своите осигурителни компании.

Осигурителните полиси варираат, и додека некои покриваат штета од судир со животно, други може да не го прават тоа, оставајќи ги возачите да се справат со финансиските последици сами.

Со оглед на оваа ситуација се поставува прашањето за одговорноста на државните институции кои собираат пари од граѓаните и ги одржуваат патиштата.

Дали треба да имаат улога во компензацијата на возачите кои се судриле со животни?

Дополнително, постои потреба од подобрување на безбедносните мерки, како што се заштитните огради кои треба да спречат влез на животните на автопатите.

„За да се адресира овој проблем, потребни се заеднички напори од страна на државните органи, осигурителните компании и граѓанското општество. Предлозите вклучуваат подобрување на инфраструктурата, поставување на ефикасни заштитни огради, и подигање на јавната свест за оваа проблематика. Само со целосен пристап кон проблемот може да се намали бројот на несреќи и да се заштитат и возачите и животните на патиштата во Македонија“, коментираат експертите.

You may also like

About Us

Журнал МК е независен информативен портал.

Адреса: 8 Ударна Бригада 20б, Скопје, МК
Телефон: + 389 2 3217 815
Email: info @ zurnal.mk

@2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by Anet.com.mk

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More