Home » Зошто е добро да се конзумираат ф’стаци?

Зошто е добро да се конзумираат ф’стаци?

by Журнал.мк

Ф’стаците се добар извор на витаминот Б6 кој е основен за создавање на хемогоблин, а тој, пак, клетките ги снабдува со кислород. Витаминот Б6 е добар и за поттикнување на имунитетот создавање на црвени и бели крвни зрнца, одржување на слезинката и лимфните јазли во здрава состојба.

Всушност, недостатокот на витаминот Б6 ја намалува способноста на организмот да се бори со инфекции. Ја збогатуваат кожата со витаминот Е, а тој ја штити од прерано стареење, од ултравиолетовите зраци и од карцином. Го одржуваат видот здрав затоа што ф’стаците содржат каротеноиди, зеаксантин и лутеин, кои ретко се наоѓаат во другите јаткасти плодови.

Каротеноидите штитат во форма на антиоксиданти, кои го спречуваат штетното влијание на слободните радикали. На ф’стаците им се припишува и способноста да го намалат ризикот од макуларна дегенерација (т.н. старечко перде).

Ф’стаците се добар извор на фосфор, што е поволно за гликозна толеранција и за претворање на протеините во аминокиселини. Една рака суви ф’стаци е одличен избор за дијабетичари.

Се смета дека ф’стаците го намалуваат лошиот и го зголемуваат процентот на добриот холестерол во телото. Ова помага да се намали ризикот од срцеви заболувања.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

About Us

Журнал МК е независен информативен портал.

Адреса: 8 Ударна Бригада 20б, Скопје, МК
Телефон: + 389 2 3217 815
Email: info @ zurnal.mk

@2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by Anet.com.mk