Home » Зголемен обем на продажби и профитабилност во третиот квартал од 2023 година, благодарение на туризмот и повисоките меѓународни цени на нафтата

Зголемен обем на продажби и профитабилност во третиот квартал од 2023 година, благодарение на туризмот и повисоките меѓународни цени на нафтата

by Журнал.мк

 

Зголемен обем на продажби и профитабилност во третиот квартал од 2023 година, благодарение на туризмот и повисоките меѓународни цени на нафтата

 

К3 2023 година

К3 2022 година

% на разлика

(износ во милиони денари)

9M 2023 година

9M 2022 година

% на разлика

13.674

17.612

-22%

Приходи од продажба

36.136

45.328

-20%

532

153

248%

Бруто маржа

916

1.317

-30%

158

145

9%

Оперативни трошоци

464

434

7%

430

59

626%

ЕБИТДА

615

1.035

-41%

305

-2

Добивка пред оданочување

349

848

-59%

172

231

-26%

Прилагодена ЕБИТДА*

620

523

18%

* Прилагодена на ефектот на вреднувањето залихите

Најзначајни остварувања во третиот квартал од 2023 година

 

ОКТА ги објави финансиските резултати за третиот квартал од 2023 година со ЕБИТДА која достигна 430 милиони денари, значително повисока од онаа во третиот квартал од 2022 година, и добивка пред оданочување од 305 милиони денари, наспроти негативната во висина од -2 милиони денари остварена во третиот квартал од 2022 година.

Приходите од продажба изнесуваа 13.674 милиони денари, што претставува намалување за 22% споредено со истиот период минатата година, како последица на падот на меѓународните цени на горивата. Бруто маржата достигна 532 милиони денари, бележејќи покачување од 153 милиони денари остварени во третиот квартал од 2022 година, што е резултат на зголемениот обем на продажба на извозниот пазар, придружен од значителниот позитивен ефект на залихите во висина од 258 милиони денари, наспроти негативниот кој изнесуваше -172 милиони денари во третиот квартал од 2022 година. Постојаните инфлациски притисоци доведоа до зголемување на оперативните трошоци за 9%, споредено во однос на истиот период од претходната година. Прилагодената ЕБИТДА во третиот квартал од 2023 година, се намали за 26% споредено со истиот период лани, и изнесува 172 милиони денари.

Најзначајни остварувања во текот на деветте месеци од 2023 година

Побарувачката за горива на домашниот и извозниот пазар достигна 923 илјади m³, притоа забележувајќи раст од 3% споредено со истиот период минатата година.

Приходите од продажба изнесуваат 36.136 милиони денари, што претставува намалување за 20% споредено со истиот период минатата година, како резултат на пониските меѓународни цени на горивата. Во деветте месеци од 2023 година, ЕБИТДА изнесува 615 милиони денари, и е пониска за 41% споредено со истиот период минатата година, а добивката пред оданочување достигна 349 милиони денари, и е намалена за 59% споредено со истиот период лани. Пониската профитабилност главно го одразува ефектот од повисокото вреднување на залихите во висина од 512 милиони денари, што позитивно влијаеше врз резултатите од деветте месеци во 2022 година. Прилагодената ЕБИТДА се зголеми за 18% споредено со истиот период минатата година, достигнувајќи 620 милиони денари.

Финансиските резултати за третиот квартал од 2023 година вклучуваат и 50 милиони денари данок на солидарност, согласно со одлуката на Собранието донесена на 25 септември 2023 година.

Општествена одговорност

Стратешката определба на ОКТА кон обновливите извори на енергија е изразена и во стратегијата за општествена одговорност на компанијата. Така, во текот на третиот квартал од 2023 година, компанијата донираше две фотоволтаични централи на образовни институции во земјата. Фотоволтаични централи беа поставени на покривите на градинката „Пепелашка“ во Скопје и средното економско училиште „Кирил и Методиј“ во Охрид. Во рамки на донаторските активности со кои компанијата го одбележува својот 45-ти јубилеј, ОКТА го објави и победникот на студентскиот конкурс за поставување на соларен полнач и паркинг за велосипеди кој ќе биде дониран на кампусот на УКИМ до крајот на годината. Долготрајното партнерство со кошаркарската репрезентација беше продолжено за уште две години, потврдувајќи ја посветеноста на компанијата за поддршка во спортот и инспирирањето на следните генерации на кошаркари.

Здравјето и безбедноста на нашите вработени и клиенти, како и континуираното и непречено снабдување на земјата со горива, остануваат врвни приоритети на раководството на ОКТА.

 

 

За повеќе информации, Ве молиме контактирајте ги:

Огнена Ничота Стаменкова, менаџер за односи со инвеститори, ostamenkova@helpe.gr

Марија Ставрева, менаџер за комуникации и ООП, mstavreva@helpe.gr

 

You may also like

About Us

Журнал МК е независен информативен портал.

Адреса: 8 Ударна Бригада 20б, Скопје, МК
Телефон: + 389 2 3217 815
Email: info @ zurnal.mk

@2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by Anet.com.mk

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More