21.8 C
Skopje
Wednesday, July 6, 2022

ЗЕЛЕНИ, ПЛАВИ ИЛИ КАФЕАВИ: Што бојата на очите открива за вашиот живот и карактер

Најчитани вести

Во зависност од количината на пигмент во ирисот на окото, зависи и бојата на очите. Според доминантното сфаќање, бојата на очите зависи од доминантниот и рецесивен ген. Доминантниот ген ја одредува темната боја, а рецесивниот ген е причина за светли очи.

Сепак, дали бојата на очите кажува нешто за некоја личност? За многу луѓе, очите се вечна инспирација, па така и за оние кои веруваат дека карактерот на една личност може да се одреди врз основа на изгледот на главата и лицето. Областа што се занимава со ова се нарекува физиономија, која најпрво ја практикуваа Кинезите. Анализирајќи го лицето на човекот, тие ја предвиделе неговата судбина.

Меѓу познатите личности, Хипократ, Аристотел, но и Бел, Гал и други исто така биле вклучени во физиономијата. Само еден од научниците од нашата област кој се занимаваше со физиономија беше Јован Цвијиќ. Сузана Апостолов се занимаваше со оваа тема во книгата „Мистеријата на лицето – физиономија“.

Еве дел од книгата посветен само на енигмата на човечкото око и што вели бојата на очите за вашиот карактер:

1. “Темно кафените очи откриваат личност која развила страст, живост и еластичност на духот и огнот, но често имаат жестоко дрска и груба природа. Темно кафените очи се супериорни во однос на светло кафените, бидејќи значат лојалност кон семејството, тие се поискрени и пожртвувани”.

2. “Сивите очи се карактеристични за луѓето кои знаат како остро и прецизно да проценуваат за можностите и ситуациите. Во нив доминира разумот над чувствата, чувствата се слабо развиени и се манифестираат само во одредени моменти. Тоа се луѓе кои знаат да ги контролираат своите емоции и да поседуваат развиена самодисциплина “.

3. “Црни очи, луѓето што ги поседуваат се многу внимателни, решени и имаат висок степен на интелигенција. Оние кои имаат темно кафени очи меѓу нас, нека не бидат измамени не се црни дури и преку ден ако се ноќе”

4. “Зелените очи укажуваат на личност која може да биде добар математичар и која знае да биде прилагодлива. Овие луѓе имаат развиено шесто сетило и имаат склоност кон мистериозните науки”.

5. “Сините очи велат дека нивните сопственици можат да бидат и добри и зли, огнени и студени, мистериозни и плитки. Сините очи треба да се видат, а потоа да се утврдат какви што се, бидејќи најголемите противречности се јавуваат во нив”.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com