Home » Здравствени придобивки од консумирање на брокула

Здравствени придобивки од консумирање на брокула

by Журнал.мк

Антиоксидативниот состав на брокулата е еден од најголемите бенефити кои може да ги понуди брокулата за човекот. Свежата брокула е исклучително богат извор на витамин Ц. Брокулата е добар извор на минерали, како што се: калциум, магнезиум, железо, селен.

Брокулата содржи биоактивни состојки што може да го спречат воспалението во ткивото.

Консумирањето брокула го контролира нивото на шеќер во крвта.

Брокулата е богата со растителни влакна и антиоксиданти, кои се многу важни за здравјето на цревата и дигестијата. За нормално функционирање на цревата се потребни добри бактерии, кои се клучни за дигестивното здравје. Луѓето што страдаат од констипација треба да консумираат брокула, бидејќи таа е одлична за редовно празнење на цревата.

Брокулата може да се јаде сирова или преработена. Тие задржуваат голем дел од нивните хранливи материи ако ги готвите на пареа.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

About Us

Журнал МК е независен информативен портал.

Адреса: 8 Ударна Бригада 20б, Скопје, МК
Телефон: + 389 2 3217 815
Email: info @ zurnal.mk

@2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by Anet.com.mk