Home » Здравствени придобивки од хељдата

Здравствени придобивки од хељдата

by Журнал.мк

Хељдата е богат извор на сложени јаглехидрати, протеини и растителни влакна. Храна што ја збогатува нашата исхрана, има позитивен ефект врз нашето здравје и генерално придонесува за зголемување на квалитетот на животот.

Хељдата содржи значително поголеми количества минерали од житарките, како ориз, пченица и пченка.

Хељда семето најчесто се користи во различни рецепти за чорби, супи и ладни салати. Може да се користи и како добра, квалитетна замена за оризот, а брашното од хељда е одлично за додавање во лебовите.

Не содржи глутен затоа е одличен избор за луѓе кои се алергични на глутен или имаат нетолеранција.

Хељдата има и најголем процент антиоксиданти меѓу житарките, а со нејзина консумација се намалува ризикот од рак, дијабетес и срцеви заболувања.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

About Us

Журнал МК е независен информативен портал.

Адреса: 8 Ударна Бригада 20б, Скопје, МК
Телефон: + 389 2 3217 815
Email: info @ zurnal.mk

@2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by Anet.com.mk