Нашата и турската кујна се многу слични, а вака направената сарма го докажува тоа.
Турските рецепти се многу слични на нашите, а начинот на кој тие прават сарма можеби е и подобар од нашиот традиционален начин.
Неопходно е:
1 главица зелка или две помали (користат обична зелка што ја варат а можете и кисела зелка)
2 глави кромид
4 чешниња лук
чаша и пол измиен ориз
1 лажица доматно пире
сув пипер (една лажица сладок и една топла пиперка)
1 лажичка бибер
1 лажичка суво нане
1 лажичка ким
сол по вкус
маслиново масло
мелено месо
За прелив:
2 лажици путер или маст или 5 лажици масло
1 лажица доматна паста
сол по вкус
2 чешниња лук
3 чаши вода и повеќе ако е потребно ако зоврие
Подготовка: Се меша со месо, ориз, ситно сечкан кромид и лук, доматно пире, сите видови зачини и малку маслиново масло. Потоа направете смеса која е добро соединета.
Добро измијте ја зелката, одвојте ја главата на листови. Извадете го коренот од листот и спојте неколку листови така што ќе добиете широко поле, како кора за пита, па наполнете со зелка, виткајте во долг ролат, но без да ги споите рабовите и потоа свиткајте ги во намрсена тава, така што изгледа како голема домашна пита.
Свитканата сарма прелијте ги со мешавина од маснотии, вода, сос од домати, лук и сол.
Печете во рерна на 180 степени целзиусови што подолго. Кога водата ќе зоврие додадете уште малку додека сармата добро да се раствори. Можете исто така да ја покриете тавата со друга тава и да зготвите сè што е на шпоретот.