Home » Таравари: Верувам во држава што е обединета во својата различност

Таравари: Верувам во држава што е обединета во својата различност

by Журнал.мк

Ако ми биде доверено претседателството од граѓаните, јас имам за цел да бидам претседател за сите, премостувајќи ги поделбите и зближувајќи го нашиот народ. Моето претседателство ќе се фокусира на дијалогот, транспарентноста и соработката, овозможувајќи гласовите на сите граѓани да бидат слушнати и вреднувани, вели Арбен Таравари, кој на овие избори настапува под слоганот „Таравари за претседател“.

Во интервју за најновиот број на неделникот „Фокус“, градоначалникот на Гостивар Арбен Таравари, кој влезе во изборна битка за претседател како кандидат на албанската опозиција обединета под називот ВЛЕН, вели дека неговата кампања се предводи од визијата за Македонија, која ги прифаќа различностите, промовира единство и одржува економски и социјален просперитет за сите нејзини граѓани. Таравари вели дека неговата изборна програма е втемелена на принципите на демократија, еднаквост и напредок. Според него, предизвикот за постигнување двотретинско мнозинство во Собранието ја нагласува важноста на политичкото единство и градењето консензус.

Разговара: Влатко СТОЈАНОВСКИ

Како се случи да влезете во трка за претседател, со оглед дека претходно, уште пред да се случи поделбата во Алијанса за Албанците, велевте дека не сте заинтересиран за ваква улога? Кои аргументи преовладаа за да го промените мислењето?

Одлуката ја донесов по многу размислување и дијалог со поддржувачите и засегнатите страни во и надвор од Алијансата за Албанците. Првично, мојата неподготвеност произлезе од длабоката посветеност на моите тогашни тековни обврски.

Но, политичкиот амбиент наметнува потреба од лидерство што ќе ги отелотвори нашите колективни аспирации за напредок, инклузивност и единство во државата, што ме натера да ја преиспитам првичната одлука, а со тоа и да ја променам.

Во носењето на одлуката, практично, се предводев од убедувањето дека се наоѓаме во критичен момент. Предизвиците и можностите пред кои сме исправени, бараат претседател што ќе може да ги премости поделбите, да ја брани каузата на сите граѓани и да ја насочи нашата земја кон посветла, поинклузивна иднина.

Мојата кампања е вкоренета во верувањето дека неуморно мора да работиме за да ја зајакнеме нашата демократија, да го поддржуваме владеењето на правото и да обезбедиме економска и социјална правда за целиот наш народ.

Накусо, аргументите што преовладуваа во мојата одлука да се кандидирам се засноваа на сеопфатна евалуација на сегашната политичка, социјална и економска клима, заедно со охрабрувањето и довербата изразени од многумина во нашето општество.

Каков резултат очекувате на претседателските избори? Дали Вашата цел е да освоите повеќе гласови од противкандидатот од ДУИ, Бујар Османи, или сметате ли дека има реални шанси да влезете во втор круг?

Нашиот примарен фокус не се само бројките, туку она што тие бројки го претставуваат, гласовите, довербата и аспирациите на луѓето. Мојата кампања се предводи од визијата за Македонија, која ги прифаќа различностите, промовира единство и одржува економски и социјален просперитет за сите нејзини граѓани.

Во однос на исходот од претседателските избори, јас сум оптимист. Верувам дека пораките што редовно ги испраќам кон сите наши граѓани, независно на која заедница припаѓаат, а се однесуваат на единството, правдата и прогресивните политики, ќе им се допаднат на широк спектар на гласачи.

Целта ми е да настапам силно, но, исто така, и да сум уверен дека секој глас што ми е доверен е доказ за вербата во нашата заедничка визија за подобра Република Северна Македонија.

Споредувајќи ја мојата кампања со онаа на другите кандидати, како, на пример, Бујар Османи од ДУИ, би можел да кажам дека она што мене ми е најважно е да одржувам конструктивен дискурс. Секој кандидат ги изнесува своите перспективи и предлози на маса.

Мојот фокус останува на истакнување на нашите уникатни предлози и конкретни чекори што планираме да ги преземеме за да одговориме на предизвиците со кои се соочува народот.

Што се однесува до шансите за пласман во вториот круг, и тука сум голем оптимист. Иако динамиката на изборите е честопати непредвидлива, охрабрен сум од поддршката и од ентузијазмот на кои наидувам секојдневно. Во мојата кампања вложувам максимални напори да допрам до гласачите, да ги слушнам нивните грижи и ефективно да ја пренесам нашата платформа.

На кои постулати се темели Вашата изборна програма и каков претседател ќе бидете доколку ја добиете довербата од граѓаните? Каков ќе биде Вашиот пристап и какви чекори ќе преземете согласно овластувањата во надворешната политика, безбедносно-одбранбениот сегмент итн.?

Мојата изборна програма е втемелена на принципите на демократија, еднаквост и напредок за сите граѓани на Македонија.

Во мојата визија е зацртано да функционираме во општество во кое секој поединец, без разлика на етничкото потекло, ќе има можност да напредува и да придонесе за растот на државата. Верувам во држава што е обединета во својата различност, ги штити правата на сите луѓе и се движи напред кон просперитетна иднина.

Ако ми биде доверено претседателството од граѓаните, јас имам за цел да бидам претседател за сите, премостувајќи ги поделбите и зближувајќи го нашиот народ. Моето претседателство ќе се фокусира на дијалогот, транспарентноста и соработката, овозможувајќи гласовите на сите граѓани на Република Северна Македонија да бидат слушнати и вреднувани.

Во однос на надворешната политика, мојот пристап ќе биде прагматичен и ориентиран кон иднината, зајакнувајќи ја позицијата на државата на меѓународната сцена, истовремено негувајќи добри односи со нашите соседи и стратешки партнери.

Ќе се ориентирам кон водење политики кои ја подобруваат безбедноста на нашата држава, економските интереси и културните врски, со особен фокус кон европската интеграција, како пат кон стабилност и просперитет.

Во однос на одбранбениот и безбедносниот сектор, мојот примарен фокус е на овозможување и заштита на безбедноста и благосостојбата на нашите граѓани. Ќе се работи на модернизирање на нашите одбранбени способности, истовремено гарантирајќи дека нашиот безбедносен апарат ќе ги почитува слободите и правата на сите поединци.

Соработката со меѓународните сојузници и почитувањето на глобалните безбедносни стандарди ќе бидат клучни во мојата стратегија за одржување на мирот и заштитата на суверенитетот на нашата земја. Посветен сум на политиката на отвореност, инклузивност и почит за сите, што ќе биде камен-темелник на моите идни постапки и одлуки.

Какво е Вашето мислење за актуелниот претседател Стево Пендаровски, за кого своевремено велевте дека е коректен претседател? Какво мислење имате за Гордана Силјановска и останатите кандидати?

Според мене, претседателот Стево Пендаровски одигра улога за пофалба во неговиот капацитет како претседател на Република Северна Македонија. Моето претходно окарактеризирање на него како „коректен“ претседател ја одразува почитта што ја имам кон функцијата што ја извршува и начинот на кој тој ги извршуваше своите должности.

Важно е да се препознаат и да се ценат напорите на секој што ѝ служи на нашата земја, со цел да се движи низ сложените политички процеси, како на домашен, така и на меѓународен план. Лидерството, особено на толку високо ниво, доаѓа со доста предизвици, а претседателот Пендаровски им пристапи со ниво на посветеност што заслужува признание.

Што се однесува до Гордана Силјановска и останатите кандидати, секој од нив го почитувам. Кандидирањето за јавна функција, особено за претседател или претседателка, е значајна заложба за јавната служба и за иднината на нашата земја. Секој кандидат носи своја перспектива, експертиза и визија за Македонија, збогатувајќи го демократскиот процес.

Гордана Силјановска, со својот академски бекграунд и правна стручност, значително придонесе за политичкиот и правниот дискурс во Македонија. Слично на тоа, и другите кандидати, секој на свој начин, ја покажува својата посветеност и посветеност на нашиот народ преку нивните соодветни кампањи.

Во духот на демократијата и со почит кон изборниот процес, верувам дека е клучно да се фокусираме на она што нè обединува како граѓани на оваа држава. Иако можеби имаме различни ставови и предлози за иднината на нашата земја, нашата заедничка цел останува просперитетот, стабилноста и единството на Македонија.

Како претседателски кандидат, мојот пристап е да се вклучам во конструктивен дијалог, да слушам и да учам од различните перспективи во нашето општество и да водам со интегритет, инклузивност и посветеност на подобрувањето на животот на сите граѓани.

Предизвикот за постигнување двотретинско мнозинство во Собранието ја нагласува важноста на политичкото единство и градењето консензус. Тоа имплицира дека за Македонија да ја надмине оваа пречка, треба да има широк, меѓупартиски договор за неопходноста од европската интеграција како национален приоритет. Овој пристап има за цел да ги надмине партиските линии и да го обедини Собранието околу заедничката цел, која е од витално значење за иднината на земјата.

Каков резултат очекувате на парламентарните избори? Дали сметате дека ВЛЕН ќе биде дел од идната влада, и ако е така – со кој/кои партнери и врз основа на каква платформа?

Во однос на одржувањето на претседателските и парламентарните избори, пристапуваме со оптимизам и силно чувство на одговорност. Исходот од парламентарните избори, секако, е во рацете на нашите граѓани и ние го почитуваме демократскиот процес, кој им овозможува да ги изразат своите аспирации за иднината на Македонија.

Нашето очекување е да постигнеме резултат што ќе ја одразува напорната работа и посветеноста што ги вложивме во нашата кампања и, уште поважно, во слушањето и решавањето на потребите и надежите на народот. Наша цел е да служиме како силна и позитивна сила во Парламентот, залагајќи се за политики, кои промовираат економски раст, социјална правда, инклузивност и стабилност.

Во однос на потенцијалот да бидеме дел од идната влада, нашиот став е отворен за соработка со партиите што ги споделуваат нашите вредности и визија за државата. Основата на секое партнерство во кое ќе влеземе ќе се заснова на јасна, прогресивна платформа, која дава приоритет на благосостојбата на сите луѓе, обезбедува владеење на правото, го унапредува нашиот процес на европска интеграција и се справува со економските и социјалните предизвици со кои се соочува нашата нација.

Нашата подготвеност да правиме коалиции или партнерства ќе се предводи од принципот што е најдобро за државата и за нејзините граѓани. Посветени сме на дијалог и соработка, секогаш со националниот интерес во срцето.

Нашата платформа, изградена на транспарентност, отчетност и напредок, ќе послужи како основа за какви било дискусии за формирање влада. Како што се движиме напред, така нашиот фокус останува цврсто на создавање просперитетна, праведна и обединета Македонија.

Подготвени сме неуморно да работиме кон остварување на овие цели, со поддршка на народот и во соработка со истомислениците од политичките сили.

Во неколку наврати велите дека вашиот услов за учество во идната влада ќе биде останување во процесот на евроинтеграции, но воедно давате рок од 6 месеци, во кои тие треба да се случат. Зошто, според Вас, овој рок е разумен за да се надмине оваа пречка, која бара двотретинско мнозинство во Собранието?

Ќе појдам од тоа дека оваа временска рамка подразбира дека е време да се создаде чувство на итност и фокус во Владата и Парламентот. Неопходна е брза акција во решавањето на реформите и критериумите суштински за приближување кон членството во Европската Унија.

Знаеме дека процесот на евроинтеграции е долготраен, но дефинитивно има потреба од итни, опипливи чекори за да се одржи моментумот и да се покаже и на македонската јавност и на европските партнери дека Македонија е сериозна во однос на својот европски пат.

Предизвикот за постигнување двотретинско мнозинство во Собранието ја нагласува важноста на политичкото единство и градењето консензус. Тоа имплицира дека за Македонија да ја надмине оваа пречка, треба да има широк, меѓупартиски договор за неопходноста од европската интеграција како национален приоритет. Овој пристап има за цел да ги надмине партиските линии и да го обедини Собранието околу заедничката цел, која е од витално значење за иднината на земјата.

Моето залагање за одредување конкретен рок има сосема јасна порака: времето за продолжено размислување заврши и фокусот мора да се префрли на решителна акција. Политичките сили во Македонија мора да покажат обединетост, овозможувајќи им на граѓаните да согледаат дека евроинтеграцијата не е само избор на политиката, туку егзистенцијална потреба за напредок и стабилност на државата.

Во тој контекст, остана да виси една дилема, бидејќи Османи тврди дека има пишан документ меѓу албанските партии за невлегување во влада без договор за уставни измени, додека Вие велите дека има само џентлменски договор со Али Ахмети. Која е вистината?

На политичката арена, дискусиите и договорите честопати имаат различни форми, почнувајќи од формални пишани документи до разбирања засновани на меѓусебно почитување и доверба, попознати како џентлменски договори. Моето повикување на џентлменски договор со г-дин Ахмети ја истакнува сложената природа на политичките преговори и усогласувања.

Од клучно значење е да се разјасни дека суштината на секој договор, било да е тој писмен или вербален, почива на заедничките цели и заложби за унапредување на интересите на нашата заедница и на народот во целина. Нашиот фокус останува цврсто на важноста на уставните амандмани, кои ги рефлектираат различностите и аспирациите на сите граѓани на Македонија, обезбедувајќи еднакви можности и права за сите.

Во тој контекст, вистинската суштина на нашиот договор, без разлика на неговата форма, е нашата непоколеблива посветеност на принципите на демократијата, еднаквоста и правдата. Без разлика дали преку формален документ или џентлменски договор, нашата посветеност на овие принципи и конструктивно работење кон реализација на уставните измени што ги отелотворуваат овие вредности е апсолутна.

Во исто време, верувам дека транспарентноста, дијалогот и посветеноста на заедничките цели се најважни. Наш приоритет треба да биде благосостојбата и напредокот на државата. Бидете уверени, мојата посветеност кон овие цели е непоколеблива и останувам целосно фокусиран на соработката со сите партии за да ги постигнеме потребните уставни амандмани за подобрување на нашето општество.

You may also like

About Us

Журнал МК е независен информативен портал.

Адреса: 8 Ударна Бригада 20б, Скопје, МК
Телефон: + 389 2 3217 815
Email: info @ zurnal.mk

@2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by Anet.com.mk

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More