Home » Студија покажува дека слоновите „се обраќаат едни на други со еквивалент на име“

Студија покажува дека слоновите „се обраќаат едни на други со еквивалент на име“

by Журнал.мк

Истражувачите кои ги проучуваат слоновите забележале интересен феномен низ годините. Понекогаш, кога слон сигнализира на група други слонови, сите тие одговараат, но понекогаш, кога истиот слон ќе им упати сличен повик, само еден одговара. Дали е можно слоновите да се обраќаат едни на други со еквивалент на име? Оваа идеја е поддржана од една нова студија која ги проучува дивите африкански савани слонови во Кенија.

Истражувачите ги анализирале вокализациите, главно шумови произведени од слоновите користејќи ги нивните гласни жици, слично на тоа како зборуваат луѓето. Овие вокализации беа произведени од повеќе од 100 слонови во Националниот парк Амбосели и Националниот резерват Самбуру.

Користејќи модел за машинско учење, истражувачите идентификуваа нешто што се чини дека е компонента слична на името во оние гласови кои идентификуваа одреден слон како наменет примател на пораката. Истражувачите потоа пуштија аудио снимка на 17 слонови за да тестираат како тие ќе одговорат на повикот кој очигледно им бил упатен, како и на повикот кој очигледно бил упатен до друг слон.

Слоновите, во просек, посилно реагираа на повиците кои беа јасно упатени до нив. Кога слушнаа таков повик, тие се однесуваа поентузијастички, тргнаа кон изворот на звукот и повеќе вокализираа отколку кога слушнаа некој што јасно е наменет за некој друг.

Наодите на студијата покажуваат дека слоновите „се нарекуваат едни со други по нешто како име“, вели бихејвиоралниот еколог Мики Пардо од Универзитетот Корнел, главен автор на студијата објавена во понеделникот во списанието Nature Ecology & Evolution.

„За да си се обраќаат едни на други на овој начин, слоновите мора да научат да поврзуваат одредени звуци со одредени поединци, а потоа да ги користат тие звуци за да го привлечат вниманието на дотичниот поединец. Ова бара софистицирана способност за учење и разбирање на социјалните односи“, вели Пардо.

„Фактот што слоновите се обраќаат едни на други како поединци ја нагласува важноста на социјалните врски, а особено одржувањето на различни социјални врски, за овие животни“, додаде тој.

Слоновите, најголемите копнени животни на Земјата, се многу интелигентни и познати по нивната одлична меморија, способности за решавање проблеми и софистицирана комуникација. Претходните истражувања покажаа дека кога се поздравуваат, тие се однесуваат комплицирано, односно имаат визуелни, звучни и тактилни гестови.

Зошто слонот би викал друг слон по „име“?
„Не знаеме со сигурност, но од нашата анализа се чини дека тоа обично се случува за време на контактни повици кога слон вика на друг поединец, често по име“, рече биологот за зачувување на Државниот универзитет во Колорадо и ко-автор на студијата Џорџ Витемиер. Тој додаде дека употребата на имиња била вообичаена и во комуникацијата на мајката со нејзините младенчиња, често за да ги смири или да ги провери.

„Мислевме дека ќе го најдеме и во церемониите за поздравување, но тоа беше поретко кај таквите вокализации“, додаде Витемиер.

Употребата на гласовни знаци специфични за поединец – име – е ретка, но не без преседан во животинското царство. Се покажа дека и делфините и папагалите го прават тоа, но кога го прават тоа, тие само ги имитираат вокализациите произведени од друго животно. Кај слоновите, гласните ознаки не се само имитација на звуците произведени од примачот.

„Наместо тоа, нивните имиња се чини дека се произволни, како луѓето. Обраќањето на поединци со произволни имиња веројатно бара капацитет за одреден степен на апстрактно размислување“, рече Пардо.

Витемиер додаде дека ова дело нагласува колку се интелигентни и интересни слоновите и изрази надеж дека тоа ќе поттикне поголем интерес за нивна заштита и зачувување.

Дали луѓето еден ден ќе можат да „разговараат“ со слоновите?
„Тоа би било фантастично, но сè уште сме далеку од тоа бидејќи сè уште не ја знаеме синтаксата или основните елементи со кои вокализациите на слон ги кодираат информациите. Мораме да го сфатиме тој дел за да можеме да направиме подлабок напредок во разбирање на слоновите“, забележа Витемиер.

You may also like

About Us

Журнал МК е независен информативен портал.

Адреса: 8 Ударна Бригада 20б, Скопје, МК
Телефон: + 389 2 3217 815
Email: info @ zurnal.mk

@2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by Anet.com.mk

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More