Home » Спасовски и Сулејмани потпишаа договор за соработка и размена на информации во електронска форма меѓу МВР и Управа за водење на матични книги

Спасовски и Сулејмани потпишаа договор за соработка и размена на информации во електронска форма меѓу МВР и Управа за водење на матични книги

by Журнал

Во МВР од страна на министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски и директорот на Управата за водење на матичните книги, Емир Сулејмани, беше потпишан Договорот за соработка и размена на информации во електронска форма, а со цел натамошно поттикнување и јакнење на меѓусебната соработка и поуспешно и поефикасно спроведување на законски утврдените надлежности.

„На овој начин воспоставуваме соработка со размена на податоци и документи во електронска форма преку Националната платформа за интероперабилност, согласно прописите од областа на електронското управување и електронските услуги. Согласно договорот ќе се применуваат највисоките стандарди за етичко и законито однесување, а ќе се преземаат и сите потребни мерки со цел навремено откривање на корупцијата и отстранување или намалување на штетните последици од истата. Како договорни страни, за потребите на нашите институции, преку платформата за Интероперабилност овозможуваме меѓуинституцинална соработка и пристап до регистрираниот сервис за „Определување на матичен број”, рече министерот Спасовски за време на средбата пред потпишувањето на договорот. Спасовски истакна дека овој договор го претставува напредокот и модернизацијата, како и тоа дека соработката и употребата на технологијата може да создадат силни врски помеѓу различни институции со цел да обезбедат ефикасна и ефективна услуга кон граѓаните и да се елиминираат злоупотребите.

„Преку овој договор ние ги зајакнуваме нашите капацитети за брза и точна размена на информации, што е од клучно значење во работата на нашите институции, со што овозможуваме поголема трансапрентност, ја намалувме бирократијата и ги елиминираме можностите за злоупотреба. Силно верувам дека ова е чекор напред кон подобра сервисна ориентираност на нашите институции кон граѓаните и сведочи за нашата подготвеност да се прилагодиме на новите предизвици и да го искористиме потенцијалот на технологијата за да го подобриме квалитетот на животот на секој поединец”, истакна Спасовски, упатувајќи благодарност до вклучените во проектот – Одделот за информатика и Одделот за граѓански рабои при МВР, како и до соработницире од Управата за водење на матичните книги.

Од страна на директорот на Управата за водење на матичните книги, Емир Сулејмани, беше потенцирано дека конечно се остварува неколкугодишната заложба да се реализира овој проект, со оглед на тоа дека институциите се првиот контакт со граѓаните. Притоа, тој истакна дека со соодветни упатства и рокови ќе се продолжи со имплементација на договорот.

You may also like

About Us

Журнал МК е независен информативен портал.

Адреса: 8 Ударна Бригада 20б, Скопје, МК
Телефон: + 389 2 3217 815
Email: info @ zurnal.mk

@2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by Anet.com.mk

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More