26.8 C
Skopje
Wednesday, June 16, 2021

Sony претстави футуристички контролери за виртуелна реалност

Најчитани вести

Пред да го прикаже дизајнот на новиот VR headset, компанијата Sony одлучи да претстави контролери за него.

Sony конечно официјално објави нови контролери за виртуелна реалност во февруари оваа година, кои ќе бидат специјално дизајнирани за PS5 конзолата. Во најавата за новиот VR систем, Sony не наведе никакви спецификации, туку само истакна дека ќе биде значително подобрен во однос на неговиот претходник, како во однос на резолуцијата и видното поле (FoV), така и според леснотијата на користење, така што ќе се поврзе со конзолата користејќи само еден кабел.

Сега Sony ни ги покажа првите фотографии од новиот систем, но не од самиот VR уред, туку од контролорите што ќе се користат за него.

Контролерите ќе се засноваат на иновации донесени од безжичниот DualSense контролер, што значи дека во игрите под прстите ќе почувствувате сè што се случува во виртуелниот простор, како што е конфигурацијата на теренот што го движите и вибрациите од последиците од експлозиите, и ќе има таканаречени „адаптивни активирачи“, односно копчиња што создаваат чувство на отпорност на притисок.

Тие наведуваат и дека контролорите ќе ги откриваат прстите без никаков притисок врз местата каде што се држат палецот, показалецот и средниот прст, што ви овозможува да направите поприродни гестови за време на играта.

Копчињата што беа присутни на DualSense, исто така, ќе бидат лоцирани на VR контролорот и ќе ги овозможат истите функции, така што на пример ќе можете да фаќате објекти во виртуелен простор со копчето „grip“ (R1).

За жал, нема да можете да уживате во играњето со новиот уред и PS5 контролерите во текот на оваа година, но тоа ќе се случи најрано следната 2022. година.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести