32.8 C
Skopje
Monday, July 4, 2022

Словенија ќе им дава финансиска помош на невработените од 530 евра месечно

Најчитани вести

Во Словенија започнаа да се применуваат нови правила за финансиска помош за невработените лица, со кои се зголемува паричниот надомест што ќе го добиваат оваа категорија граѓани. Со новиот закон, место досегашната помош од 350 евра, невработените лица ќе добиваат по 530 евра месечно.

Странците кои имаат регулиран престој во Словенија, а не се државјани на земја членка на Европската Унија, за да бидат впишани во регистарот на невработени лица ќе треба да достават и потврда за основно познавање на словенечкиот јазик“.Лицата пак кои се државјани на земја членка на ЕУ, ќе треба да посетуваат курс по словенечки јазик и лично да се пријавуваат на огласи за работа.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com