22.8 C
Skopje
Monday, July 4, 2022

Секоја 7-та година во животот е година на големи промени: Еве како Универзумот ја менува нашата судбина!

Најчитани вести

Рудолф Штајнер, австриски филозоф, разви теорија за личен развој заснована на седумгодишни циклуси.

Сите поминуваме низ големи промени на секои 7 години. Како што се менуваат годишните времиња, така се менуваат и фазите во животот. Потребни се 70 години да се затвори кругот, па можеме грубо да го поделиме нашиот животен пат на 10 дела.

Првиот циклус од 0 до 7 години

Во текот на првите седум години од животот, детето е целосно егоцентрично. Целиот свет се врти околу него, бидејќи целото негово семејство прави сè за да му угоди. Во текот на оваа рана фаза, најистакнатите инстинкти се гладот, потребата за љубов, заштита и поддршка. Се здобиваме со основно знаење за тоа што е корисно, забавно или штетно. Во зависност од тоа кои одговори ќе ги добиеме од другите, прифаќаме навики и реакции кои е тешко да се променат подоцна.

7 до 14

По седумгодишна возраст, детето престанува да се концентрира само на себе и има многу прашања во врска со светот околу него. Дете станува вистински мал филозоф или научник кој сака да знае како сè работи на овој свет. Тој почнува да ги открива концептите и врските помеѓу идеите и емоциите, а очигледни се и големи физички промени.

Станува збор за влегување во нова зрелост. Навиките научени во првиот циклус сега стануваат дел од карактерот на растечкото дете.

14 до 21

Стануваме посвесни за себе. Може да се каже дека развиваме самосвест. Опсегот на емоционални интереси се шири во различни насоки, постои интерес за музика, уметност, литература и луѓе.

Спротивниот пол и сексот стануваат сè поважни, се раѓа нов спектар на емоции. Тоа е исто така време на барање на целта на животот, за независност, реализација на некои избори. Ние ги тестираме социјалните и личните ограничувања. Се раѓа и свеста за сексуалноста. Бидејќи е бурен период од животот за повеќето од нас, веројатно ќе биде време на интензивни и незаборавни искуства. Постојат големи промени, од физички, емоционални, морални до когнитивни. Ние често поминуваме низ искуството на загуба. Светот на безгрижното детство згаснува, а искуствата ги носат првите значајни емоционални рани.

21 до 28

До 21 година, ако сè одеше добро, мажите и жените го пренасочуваат своето внимание и почнуваат да се интересираат за нешто друго освен љубовта. Тогаш едно лице влегува во зрелоста. Тие стануваат амбициозни и се стремат кон материјално богатство и успех.

Стануваме свесни за проблемите што се јавуваат во нашите односи со другите. Во овој период, почнуваме да се соочуваме со проблемите и болките што ги доживеавме во најраното детство.

28 до 35

На дваесет и осум, конечно сфаќаме дека не можеме да добиеме сè што сакаме, но нашите желби се пореални, а погледот кон светот е порационален. Сфаќаме дека има желби што не можат да се исполнат и затоа се фокусираме на она што е реално остварливо.

Од друга страна, во овој животен циклус најактивните се креативните процеси на умот. Истражувачите и пронаоѓачите ги прават своите најголеми пронајдоци во овие години. Центрите на мозокот се на врвот на нивната ефикасност околу 35-та година од животот.

Во овој период од животот, ние почнуваме да се стремиме кон удобност и стабилност, хармоничен живот, купување куќа, заштеда на пари и основање семејство.

35 до 42

Се раѓа желба да споделиме со другите сè што досега стекнавме и научивме. Досега станавме свесни за себе и за нашите квалитети. Ништо повеќе не може да не разниша. Ние повеќе се задоволуваме себе си, а општеството помалку. Добиваме вистинско разбирање за нашата единственост и многу брзаме да се изразиме пред да биде предоцна. Не се замарам со туѓи мислења и вистинско време е да уживаме во сите работи што сме ги стекнале досега. Оваа фаза од животот е најмирна, но и најмирна и исполнета со убави моменти.

42 до 49

Ова е циклус на големи промени, физички и емоционални. Почнуваме да се менуваме, се појавуваат брчки, косата седи. Ние ги сумираме претходните животни искуства, создаваме нови идеали и се обидуваме да најдеме нова насока во животот. Силен немир е често присутен во овој период. Имаме чувство дека сме достигнале средина на животот, проследено со пад. Ние менуваме партнери, животни упатства, приоритети, доживуваме и големи лични промени што започнаа во претходниот циклус.

Многумина го опишуваат овој пристап како втор пубертет. Разводите се вообичаени, целосни промени во животниот стил и навиките. Сите амбиции и неисполнети желби што ги имавме во текот на нашите животи повторно стануваат актуелни и се обидуваме се од себе да ги оствариме.

49 до 56 година

Падот на физичката сила и виталност нè принудува на поголема интроспекција. Ова е време на духовно преиспитување и ревизија на нашата цел во животот. Ако не разбереме кој сме во оваа фаза и ги постигнеме нашите цели, тогаш депресијата, расположението и внатрешните превирања ќе влијаат на нашите животи и на нашите соништа.

56 до 63

На возраст од педесет и шест години, повторно се фокусираме на себе. Стануваме она што бевме во детството, но овој пат со богато внатрешно знаење и искуство.

Од 70-тите па наваму

Сега имаме подлабоко прифаќање и разбирање за луѓето во нашите животи. Ние ги препознаваме и прифаќаме разликите помеѓу нас и другите. Процесот на одвојување и разликување на вистинската суштина на животот од она што го научивме или мислевме е дека суштината работи. Се помал е надворешниот притисок и полесно е да се достигне ново ниво на зрелост.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com