Home » Се продаваат големи згради во центарот на Загреб, меѓу нив и популарната НАМА

Се продаваат големи згради во центарот на Загреб, меѓу нив и популарната НАМА

by Журнал

Стопанскиот суд во Загреб, повеќе од 23 години по отворањето на стечајот на Нама, утврди дека барањето на Кроација Осигурување за судење во разумен рок е основано и нареди да се донесе одлука за продажба на зградите на НАМА во Илица и на Кватерниковиот плоштад до септември 2024 година. Стечајот трае 23 години, а не е преземено ниту едно дејствие од страна на стечајниот управник или судот за да се започне продажба на преостанатиот недвижен имот во сопственост на должникот, нивно впаричување и намирување на доверителите и крајот на стечајот.

Следствено, CO заклучува дека им е повредено уставно загарантираното право на судење во разумен рок. Од друга страна, во последното решение, се повикува на изјавата на судијата „договарач“ од ноември годинава, „дека постапката не е завршена поради нерасчистени имотно-правни односи кои требало да се решат за време на стечајот. постапка, а чие решавање не е во надлежност на овој суд”.

Се заклучува и дека „неспорно е исклучително сложена тема“. Но, во својата одлука, претседателот на Загребскиот стопански суд Нино Радиќ нагласува дека „задолжителниот судија“ на ниту еден начин не е поучен како органите на стечајната постапка и самиот стечаен судија ќе ја одредуваат продажбата на недвижен имот, пишува Хина.

You may also like

About Us

Журнал МК е независен информативен портал.

Адреса: 8 Ударна Бригада 20б, Скопје, МК
Телефон: + 389 2 3217 815
Email: info @ zurnal.mk

@2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by Anet.com.mk

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More