Home » Преполна со влакна, цинк и витамин К: Што е црвена цикорија и зошто треба да ја вклучите во исхраната?

Преполна со влакна, цинк и витамин К: Што е црвена цикорија и зошто треба да ја вклучите во исхраната?

by Журнал.мк

Доколку сакате да воведете некој нов зеленчук во исхраната, и тоа многу здрав, имаме предлог за вас – црвена цикорија (радич).

Станува збор за намирница што може да се употреби на разни начини, содржи многу хранливи состојки и не е премногу скапа.

Што точно е црвена цикорија?

Овој зеленчук се карактеризира со по малку горчлив вкус. Го има во продавниците и сигурно сте го виделе, а најмногу наликува на црвена зелка со која најчесто го мешаат. Главната визуелна разлика се белите линии кои ја шараат виолетово-црвената надворешност низ средината.

Црвената цикорија е преполна со витамини и минерали, конкретно со витамин К, влакна и цинк. Содржи малку калории и помага подолго време да бидете сити, а истовремено го подобрува здравјето на коските и го зајакнува имунолошкиот систем. Преполна е со антиоксиданти кои се добри за здравјето на клетките.

Препорака е да се јаде свежа доколку не ви пречи горчливиот вкус, но не губи многу од нутритивните вредности ни со термичка обработка. За да ја неутрализирате горчината, можете да ја маринирате и сотирате или да ја грилувате. Црвената цикорија можете да ја исечкате на ленти и потоа да ја додадете како состојка во чорба, сос за тестенини или додаток на јадење од вок-тава. Како дел од салата, дава свежина и крцкавост.

Не е важен начинот на кој ќе го вклучите овој зеленчук во исхраната, туку придобивките што ќе ги добиете од него, а воедно и новите можности за комбинирање на состојките.

You may also like

About Us

Журнал МК е независен информативен портал.

Адреса: 8 Ударна Бригада 20б, Скопје, МК
Телефон: + 389 2 3217 815
Email: info @ zurnal.mk

@2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by Anet.com.mk

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More