Има намирници кои содржат многу додаден шеќер и сол и затоа имаат толку примамлив вкус и тешко е да им се одолее.
Експертите откриле дека можеби постои врска помеѓу исхраната богата со ултраобработена храна и веројатноста за когнитивно опаѓање и опасни по живот медицински состојби.
Тоа е затоа што овие намирници имаат тенденција да се богати со додаден шеќер, масти и сол, а да содржат малку протеини и влакна.
Некои од тие намирници се сладолед, хамбургери, кечап, мајонез, пакуван леб и ароматизирани житарки.
Тим од Општата болница во Масачусетс во Бостон анализирал 30.239 луѓе на возраст од 45 или повеќе години кои биле следени во просек 11 години.
Учесниците пополнувале прашалници за тоа што јаделе и пиеле, овозможувајќи им на истражувачите да утврдат колку ултраобработена храна јаде секој човек во просек дневно.
Овој процент потоа бил пресметан во четири групи, почнувајќи од најмалку преработена храна до најобработена храна.
До крајот на студијата, 768 луѓе имале когнитивно оштетување, а 1.108 луѓе имале мозочен удар.
Анализата откри дека зголемувањето на количината на ултраобработена храна за 10 отсто е поврзано со 16 отсто поголем ризик од дијагностицирање на когнитивно оштетување.
Што е ултраобработена храна?
Ултраобработената храна е богата со масти, шеќер и сол, малку протеини и влакна и содржи вештачки бои, засладувачи и конзерванси.
Терминот вклучува храна која содржи состојки кои човек не би ги додавал кога готви дома – како хемикалии, бои и конзерванси.
Готови оброци, сладолед, колбаси, пржено пилешко и кечап се едни од најдобрите примери.
Ултраобработената храна, како што се колбаси, бисквити и газирани сокови, се формулации направени главно или целосно од супстанции и адитиви добиени од храна.
Тие содржат малку или воопшто непреработена или минимално обработена храна, како што се овошје, зеленчук, семки и јајца.
Оваа храна обично е полна со шеќер, масло, масти и сол, како и адитиви, како што се конзерванси, антиоксиданси и стабилизатори.
Ултраобработената храна често се претставува како готова за јадење, со добар вкус и погодна за носење.
Во меѓувреме, поголемото внесување на ултраобработена храна е поврзано со 8 отсто зголемен ризик од мозочен удар.
Поголемиот внес на помалку преработена храна е поврзан со 9 отсто помал ризик од мозочен удар.
Посебна студија, објавена претходно оваа година, сугерираше дека ултраобработеното месо, како што се пилешки грутки и виршли, може да го зголеми ризикот од прерана смрт за 13 отсто.
Истражувачите од Универзитетот „Харвард“ кои ја следеле исхраната на повеќе од 114.000 средовечни медицински сестри и здравствени работници во Соединетите држави во текот на три децении, откриле врска помеѓу консумирањето масовно произведена храна и ризикот од рана смрт.
Диетите богати со готово преработено месо и производи од риба се чини дека се најштетни, зголемувајќи го ризикот од рана смрт за 13 отсто.
Оваа категорија вклучува артикли како што се колбаси купени во продавница, хамбургери, рибни стапчиња, пилешки грутки.