Кисела зелка дефинитивно не е за секого.
Поради нејзиниот состав, особено високата содржина на сол и киселост, постојат одредени групи на луѓе кои треба да консумираат кисела зелка со претпазливост или целосно да ја избегнуваат.
Еве кој треба да обрне внимание:
Добивајте вести на Viber
Луѓе со висок крвен притисок (хипертензија)
Киселата зелка е богата со натриум поради процесот на ферментација и додавањето сол. Прекумерното внесување сол може да ја влоши хипертензијата и да го зголеми ризикот од кардиоваскуларни проблеми.
Луѓе со проблеми со бубрезите
Вишокот на натриум може дополнително да ги оптоварува бубрезите, особено кај луѓето со хронична бубрежна болест.
Луѓе со чувствителен стомак или гастритис
Киселината во зелката може да ја иритира слузницата на желудникот кај луѓето со гастритис, чир на желудникот или оние кои се чувствителни на кисела храна.
Луѓе склони кон надуеност и гасови
Ферментираната храна како кисела зелка може да предизвика надуеност и зголемени гасови кај луѓето кои не се навикнати на овој вид на храна.
Луѓе со нетолеранција на хистамин
Киселата зелка содржи хистамин, кој може да предизвика симптоми како главоболки, осип или дигестивни проблеми кај луѓето со нетолеранција на хистамин.
Пациенти кои земаат одредени лекови
Луѓето кои користат диуретици, АКЕ инхибитори или лекови за крвен притисок треба да внимаваат на нивниот внес на натриум, бидејќи тоа може да ја намали ефикасноста на терапијата. Доколку спаѓате во оваа група, препорачливо е да се консултирате со лекар или нутриционист пред да ја вклучите киселата зелка во вашата исхрана.
За повеќето луѓе, киселата зелка е здрава, богата со пробиотици и може да придонесе за здравјето на цревата. Сепак, луѓето со специфични здравствени состојби треба да бидат претпазливи или да се консултираат со специјалист.