Home » Ова се 8 знаци дека сте одгледале навистина добро дете

Ова се 8 знаци дека сте одгледале навистина добро дете

by Lina Muslija

Родителството е бескрајна битка, борба, низа напори, низа победи, низа грешки, низа корекции…

Родителството е секојдневје во кое се обидуваме да ги изградиме нашите деца во луѓе со кои ќе

бидеме горди. Можеби некои ќе сакаат нивното дете да биде мудро, некои да биде итро, некои

да знае да се избори, некои ќе сакаат нивното дете да биде талентирано, но веројатно, или барем

се надеваме дека е така, секој родител посакува неговото дете да биде добро.

Има ли поголема награда од тоа кога некој ќе ви каже дека вашето дете е навистина добра

личност? Иако изгледа едноставно, не е навистина лесно да се дефинира што точно е „добро дете“

и секој би можел да има своја верзија за тоа. Но, според психолозите, постојат одредени знаци кои

покажуваат дека сте одгледале навистина добро дете – не совршено, туку дете кое го покажува

најдоброто од себе.

Сте одгледале добро дете ако ги има овие особини:

1) Емпатично е

Според психолозите, емпатијата е една од клучните карактеристики на навистина доброто дете. Ова

не значи дека детето секогаш е во состојба целосно да ги разбере и сподели чувствата на другиот.

Ова е тешка задача дури и за многу возрасни. Но, ако детето често покажува знаци на сочувство

кон другите – како да го утеши пријателот кој паднал на игралиште или да ја сподели својата

омилена играчка со вознемирен брат или сестра – тоа е прилично солиден показател дека е

сочувствително и дека сте подигнале добро дете.

Ако вашето дете редовно покажува емпатија, тоа не е само знак за неговата добрина – тоа е и доказ

за вашето ефикасно родителство, бидејќи емпатијата е особина која се развива.

2) Не е секогаш „лесно“ за одгледување

Иако можеби изгледа дека навистина добро дете би било лесно да се подигне, тоа не е баш така.

Преиспитувањето на правилата, изразувањето силни емоции, па дури и повремено бунтување

може да бидат позитивни знаци. Ова укажува дека детето учи да ја потврдува својата

индивидуалност, развива вештини за критичко размислување и учи да управува со своите емоции.

Значи, ако детето не е секогаш „лесно за воспитување“, тоа не мора да значи дека правите лоша

работа. Напротив, тоа едноставно може да значи дека ваквото дете прераснува во силен, независен

поединец, способен да ги разбере и ефикасно да ги изразува своите потреби и желби.

3) Може да го одложи задоволството

Ако вашето дете ја совладало уметноста на трпение, тоа е одличен знак. Таквите деца ја разбираат

вредноста да чекаат нешто што го сакаат, дури и ако е тешко. Ова го потврди познатото

Маршмелоу истражување. На децата им беше понуден избор: една мала награда веднаш или две

мали награди ако чекаат кратко време. Оние кои чекаа постигнаа подобри резултати во зрелоста,

како што се академски успех и поздрав начин на живот.

4) Ги разбира и почитува границите
Кога вашето дете го разбира и почитува концептот на личните граници – и неговите и оние на

другите – тоа го одразува неговото растечко чувство на емпатија и почит. Не сме сите исти и не ни

се подеднакво пријатни на сите исти работи, а тоа е многу важно да се почитува. Ако детето побара

дозвола пред да позајми играчка од пријател или да отстапи некому, тоа покажува дека го разбира

овој принцип. Почитувањето на границите е основен аспект на добрите односи.

5) Прави грешки и учи од нив

Никој не е совршен. Грешките се клучен дел од растењето. Ако детето го истури млекото додека си

го става во чаша, ја заборави домашната задача или изгуби игра, сето тоа е дел од процесот на

учење. Она што е важно тука е како тој се справува со тоа. Дали после повнимателно става млеко?

Дали прави подобра белешка за домашната задача? Ова се знаци на издржливост и подготвеност

да се учи од грешките – квалитети на навистина добро дете.

6) Покажува благодарност

Благодарноста е особина која одразува навистина добро дете. Тоа е едноставен чин како да се каже

„благодарам“ за нешто, да се изрази благодарност за нечија добрина или да се признае трудот што

некој го вложил во нешто. Кога вашето дете редовно изразува благодарност, тоа покажува дека ги

цени добрите работи и луѓето околу него. Тоа е знак на понизност, признание и позитивност – сите

знаци дека сте подигнале навистина добро дете.

7) Презема одговорност

Не е секогаш лесно да признаеме кога грешиме, дури ни за возрасните, а камоли за дете. Но,

преземањето одговорност за своите постапки е знак на навистина добро дете. Ако вашето дете

скрши нешто и веднаш дојде кај вас, признавајќи го тоа што го направило, тоа е знак дека го

разбира концептот на одговорност. Можеби чувствувате дека тој всушност треба да биде укорен,

но запомнете дека му требаше храброст да ја признае својата грешка. Да се ​​подигне дете кое може

да ги прифати неговите грешки е навистина одлична работа. Можеби е тешко да се гледа дека

детето прави грешки, но запомнете дека токму овие моменти придонесуваат за растот на детето и

неговиот развој во одговорна личност.

8) Покажува љубезност

На крајот од денот, кога сè е кажано и направено, покажувањето љубезност е еден од

најочигледните знаци на навистина добро дете. Ако вашето дете е постојано љубезно кон оние

околу него — пријателите, браќата и сестрите, домашните миленици, па дури и соседите — тоа

покажува дека има сочувство за другите и добро срце. Љубезноста е универзален јазик кој ја

надминува возраста, расата и социјалниот статус. Љубезноста може да се манифестира во

помагање на пријател со домашните задачи, споделување ручек со соученик или едноставно

насмевка за некој што има лош ден. Тоа се дела на љубезност кои се вистински показатели за добро

дете. Сепак, љубезноста не се само постапки, туку став, начин на живот. И ако вашето дете го

отелотворува тој дух на љубезност, не само што е добро воспитано, туку и вие сте придонеле за тоа

светот да биде подобро место.

You may also like

About Us

Журнал МК е независен информативен портал.

Адреса: 8 Ударна Бригада 20б, Скопје, МК
Телефон: + 389 2 3217 815
Email: info @ zurnal.mk

@2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by Anet.com.mk

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More