Home » Одбиен предлогот гласачкото ливче да биде двојазично низ цела Македонија

Одбиен предлогот гласачкото ливче да биде двојазично низ цела Македонија

by Журнал.мк

Државната изборна комисија денеска го утврди изгледот на гласачкото ливче за престојните претсеадтелски и парламентарни избори.

Членот на ДИК, Борис Кондарко нагласи дека бидејќи гласачкото ливче има и одредени елементи на заштита, тој дел од оваа точка ќе биде затворен за јавноста.

-Во отворениот дел од седницата, ние треба да ја информираме јавноста согласно одредбите од Изборниот закон кои ќе ги цитираме како е уредено во законот и сето она што е наведено во законот како и на секои избори досега ние ќе го имплементираме во изгледот и во содржината на гласачкото ливче. Меѓутоа, бидејќи гласачкото ливче има и одредени елементи на заштита исто како и на секои избори, само во делот кој ги содржи тие посебни вградени или сокриени заштити во содржината на гласачкото ливче, тој дел од оваа точка ќе биде затворен за јавноста согласно одредбите од Деловникот, заради безбедносни причини што е во интерес на законитоста на изборниот процес. Така што, нема дилеми кај јавноста дека ние нешто правиме зад затворени врати, рече тој и додаде:

-Согласно членот 93, гласачкото ливче се печати на македонски јазик и неговото кирилско писмо. Името на подносителот на листата, името и презимето на кандидатот односно носителот на листата се пишуваат на македонски јазик и неговото кирилско писмо. За припадниците на заедниците, името на подносителот на листата, името и презимето на кандидатотл односно носителот на листата се пишуваат на македонски јазик и неговото кирилско писмо и на јазикот и на јазикот и писмото на заедницата на која тие припаѓаат. Во општините во кои најмалку 20 проценти од граѓаните зборуваат службен јазик различен од македонскиот јазик гласачките ливчиња за избори се печатат покрај на македонски и неговото кирилско писмо и на службениот јазик и писмо што го употребуваат граѓаните во таа општина, рече Кондарко.

Дитмире Шеху, потпретседател на ДИК предложи гласачкото ливче низ цела територија на Република Северна Македонија да биде двојазично, но предлогот не беше прифатен.

-Согласно член 6 став 1 од Законот за употреба на јазиците, сите граѓани што го користат најмалку 20 проценти треба да им се овозможи нивната комуникација и нивните процедури на јазикот кои тие го зборуваат. И согласно листите кои се доставени до ДИК кандидатот Бујар Османи листата ја има доставено двојазично и затоа предлагам гласачкото ливче низ цела територија на Република Северна Македонија да биде двојазична. Исто така, согласно член 23 став 5 од Законот за употреба на јазиците каде пишува многу јасно наведено дека сите закони кои не се користат во делот на употреба на јазиците, не се хармонизирани со законот за употреба на јазиците е во сила Законот за употреба на јазиците. Во овој дел членот 93 став 4 од Изборниот законик не треба да е во сила, туку е во сила членот 93 став 5 од Законот за употреба на јазиците, рече Шеху.

Откако предлогот на Шеху не доби поддршка од членовите на ДИК, таа во процедурално обраќање потенцира дека тоа што го кажа денеска на седница согласно Деловникот и согласно Изборниот законик ќе биде во делот на одлуката како издвоено мислење кое ќе го достави до службите да го стават како составен дел од одлуката за изгледот на гласачкото ливче.

You may also like

About Us

Журнал МК е независен информативен портал.

Адреса: 8 Ударна Бригада 20б, Скопје, МК
Телефон: + 389 2 3217 815
Email: info @ zurnal.mk

@2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by Anet.com.mk

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More