Home » Нема докази дека глутенот треба да се исфрли од исхраната

Нема докази дека глутенот треба да се исфрли од исхраната

by Журнал.мк

Нетолеранцијата на глутен е мошне чест проблем. Тоа е состојба во која телото не може да го вари глутенот, протеин што се наоѓа во пченицата, јачменот, ’ржта, овесот… Нетолеранцијата на глутен може да биде од различен степен, од блага чувствителност до тешка автоимуна болест наречена целијачна болест. Глутенот може да предизвика различни симптоми кај луѓето што се чувствителни на него, како надуеност, дијареа, запек, стомачна болка, главоболка, замор и исип на кожата.

Повеќето луѓе можат да јадат глутен без проблеми, но некои може да имаат нетолеранција, алергија или целијачна болест, а тоа се состојби што предизвикуваат различни симптоми и оштетување на цревата од глутенот. Здравите луѓе што ги немаат овие нарушувања не треба да избегнуваат глутен, бидејќи тој не е штетен за нив. Глутенот е извор на протеини, влакна, витамини и минерали што се важни за здравјето. Диетата без глутен може да биде и поскапа, помалку разновидна и помалку вкусна од нормалната исхрана. Нема докази дека глутенот треба да се исфрли од исхраната, бидејќи има одредени придобивки за здравите луѓе што не се чувствителни на него.

Целијачната болест е хронична болест на тенкото црево што се јавува кај околу еден процент од популацијата. Кај луѓето со целијачна болест, глутенот предизвикува имунолошки одговор што ја оштетува цревната обвивка и ја спречува апсорпцијата на хранливи материи. Ова може да доведе до неисхранетост, анемија, остеопороза, неплодност и зголемен ризик од некои видови рак. Целијачната болест обично се дијагностицира врз основа на тестови на крвта и биопсија на цревата. Единствениот лек за целијачна болест е доживотна диета без глутен.

Глутенот е протеин што има способност да се врзува за водата и на тој начин создава еластична структура, која служи како лепак во пекарските и кондиторските производи, бидејќи им дава облик, текстура и мекост. Глутенот се користи и како згуснувач, стабилизатор и засилувач на вкусот во различни сосови, намази, супи и други готови оброци. Глутенот може да биде и составен дел на некои лекови, козметички и фармацевтски препарати, каде што игра улога на врзивно средство или полнење. Луѓето со нетолеранција на глутен или целијачна болест мора да избегнуваат храна што содржи глутен, бидејќи може да предизвика воспаление и оштетување на цревата.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

About Us

Журнал МК е независен информативен портал.

Адреса: 8 Ударна Бригада 20б, Скопје, МК
Телефон: + 389 2 3217 815
Email: info @ zurnal.mk

@2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by Anet.com.mk