30.8 C
Skopje
Sunday, July 25, 2021

NASA: Астероид со големина на „Голден Гејт“ ќе прелета покрај Земјата

Најчитани вести

Астероид со големина на мостот „Голден Гејт“ во Сан Франциско ќе „прелета“ во близина на Земјата во вториот ден од пролетта и ќе биде воедно најголемиот и најбрзиот астероид кој ќе помине во близина на нашата планета во 2021. година.

Астероидот на кој NASA му ја даде ознаката „231937“ е широк од 400 до 700 метри, а околу Сонцето патува за 810 дена.

Ова небесно тело е помало во однос на претходното кое го следеше NASA, но ќе помине три пати поблиску до Земјата. Астероидот поточно ќе помине на два милиони километри и според квалификацијата на NASA, станува збор за „потенцијално опасен“ астероид.

Астероидот се движи со брзина од 124 илјади километри на час, односно 34 километри во секундата и тоа ќе биде едно од најбрзите вселенски тела кои некогаш поминале во близина на Земјата.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести