Home » Намален индикаторот на доверба во преработувачката индустрија

Намален индикаторот на доверба во преработувачката индустрија

by Журнал.мк

Индикаторот на доверба во преработувачката индустрија во декември 2021 година е намален за 0,1 процентен поен во однос на ноември 2021 година и изнесува 14,4, а во споредба со декември 2020 година е зголемен за 0,7 процентни поени.

Според оценката на раководителите на деловните субјекти, состојбата на обезбеденоста на производството со порачки во декември 2021, во однос на ноември 2021 година, е понеповолна, очекувањата за обемот на производството во наредните три месеци се понеповолни во однос на претходниот месец, а залихите на готовите производи се зголемени.

Оценката за економската состојба на деловните субјекти во декември 2021 година е понеповолна во однос на претходниот месец, a поповолна во однос на декември 2020 година. Се очекува бројот на вработените да се зголеми. Просечното искористување на капацитетите на деловните субјекти во декември 2021 година изнесува 68,8 отсто од нормалното искористување.

Според податоците на Државниот завод за статистика, најголемо влијание врз ограничувањето на обемот на производството имаат недоволната странска побарувачка со 20,8 отсто, неизвесното економско опкружување со 14,1, недостигот на квалификувана работна сила со 17,5 и недоволната домашна побарувачка со 13,1 отсто.

You may also like

About Us

Журнал МК е независен информативен портал.

Адреса: 8 Ударна Бригада 20б, Скопје, МК
Телефон: + 389 2 3217 815
Email: info @ zurnal.mk

@2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by Anet.com.mk

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More