Иако можеби немаме дијагностицирана дигестивна болест, вреди да се обрне внимание на тоа што јадеме, особено наутро.
Гастроентерологот д-р Дипак Вадада нагласува дека појадокот е одлична можност за внесување хранливи материи кои ја поддржуваат цревната рамнотежа и општото здравје.
Еден од појадоците што гастроентеролозите особено го препорачуваат за здравјето на цревата е овесна каша со јогурт, зрнесто овошје и јаткасти плодови.
Овој оброк содржи влакна, пребиотици и пробиотици – три клучни компоненти за поддршка на цревната микробиота. Може да се подготви топло наутро или да се стави од вечер во фрижидер, во зависност од сезоната и вашите преференци.
„Овесната каша е една од моите омилени состојки за здравјето на цревата“, вели нутриционистката Самина Куреши за EatingWell.

Овој појадок е богат со растителни влакна – една порција содржи околу шест грама, што е до една четвртина од дневната препорачана доза. Состојки како боровинки, овес и јаткасти плодови не само што ги хранат корисните бактерии, туку помагаат и да останете сити подолго време, додека јогуртот е важен извор на пробиотици.
„Пробиотската храна како јогуртот може да помогне во одржувањето на рамнотежата на цревните бактерии“, вели д-р Вадада.
Друга предност на овој појадок е флексибилноста – лесно можеме да менуваме овошје, јаткасти плодови или да додаваме семиња како семе од чиа или ленено семе. Куреши истакнува: „Растителната храна содржи влакна и пребиотици кои ги хранат добрите бактерии во цревата“.
Накратко, појадокот богат со влакна и пробиотици може да биде едноставен, но исто така и вкусен и исклучително корисен за варењето и целокупното здравје.