Home » Министрите за финансии на ЕУ го стартуваа Планот за дејство на групацијата ЕИБ

Министрите за финансии на ЕУ го стартуваа Планот за дејство на групацијата ЕИБ

by Журнал.мк

Групацијата на Европската инвестициска банка (Групацијата ЕИБ) ќе ги ажурира своите политики и работната рамка за кредитирање во индустријата на безбедност и одбрана. Ова вклучува ажурирање на дефиницијата за стока со двојна употреба и инфраструктурата, како и поддршка за мали и средни претпријатија (МСП) и стартапи и посветеност да се забрза распределбата на средства за да се засилат способностите на Европа за безбедност и одбрана.

Планот за дејство на Групацијата ЕИБ за индустријата на безбедност и одбрана беше претставен неодамна од страна на претседателката Надија Калвињо на состанокот на министрите за финансии на ЕУ (ECOFIN) во Луксембург. Планот за дејство следува од два месеци интензивен ангажман со акционерите на банката, клучните акционери и пазарите и делува како резултат на неодамнешниот мандат на Европскиот совет за понатамошно подобрување на пристапот до финансии за фирмите за одбрана на Европа, додека се заштитува финансискиот капацитет на Групацијата ЕИБ.

„Ќе ја интензивираме и забрзаме нашата поддршка за безбедноста и одбраната на Европа, истовремено заштитувајќи ги нашиот финансиски капацитет и највисоките стандарди за животната средина, како и социјалните и управувачките стандарди. Како финансиски огранок на ЕУ, мора да придонесеме за обезбедување на мирот и безбедноста на Европа. Планот ќе ги подобри условите за финансирање за европските проекти. Ќе работиме заедно со земјите-членки и институциите на ЕУ за да се забрзаат проектите што ја осигуруваат добросостојбата на нашите граѓани“, изјави претседателката Калвињо.

Во иднина, банката ќе се откаже од условот дека повеќе од 50 % од очекуваниот приход на проектите за двојна употреба треба да потекнува од цивилна употреба. Ова ќе ја израмни Групацијата ЕИБ со јавните финансиски институции што подеднакво го ограничуваат нивното финансирање на опрема и инфраструктура што служат за одбранбени армиски или полициски потреби, како и цивилни потреби, како што се извидување, истражување и развој, опрема, воена мобилност, гранична контрола и заштита на друга критична инфраструктура и дронови.

Покрај ова, Групацијата ЕИБ ќе ги ажурира своите правила за финансирање на МСП во секторот на безбедност и одбрана. Ова ќе отвори посветени кредитни линии за голем број помали компании и иновативни стартапи, кои имаат потреба од финансирање за проекти за двојна употреба.

Групацијата планира и веднаш да ги засили партнерствата и соработката со клучните акционери, вклучително и преку потпишување и обновување на меморандумот за разбирање со Европската агенција за одбрана и други партнери.

Најбитно, банката исто така планира глатко да ги спроведува и да ги подобри своите интерни процеси, креирајќи посветено Работно тело и едношалтерски систем за проекти за безбедност и одбрана кои ќе функционираат од 1 мај 2024 година. Ова ќе ги забрза инвестициите и пристапот до финансиите на Групацијата ЕИБ за клиенти во секторот за безбедност и одбрана на Европа за распределба на 6 милијарди евра финансии достапни согласно Стратешката иницијатива за безбедност на Европа (SESI) и, на тој начин, уште повеќе ќе ја зголеми веќе значителната поддршка на ЕИБ на индустријата за безбедност и одбрана на Европа во склоп на постојната работна рамка. Предлозите се подложни на интерните процеси за одобрување на Групацијата ЕИБ.

Основни информации

Групацијата на Европската инвестициска банка активно поддржува инвестиции што ја засилуваат индустријата за безбедност и одбрана на Европа уште од 2017 година. Корисниците на финансирањето од Групацијата ЕИБ се движат од познати имиња во секторот за одбрана па сѐ до иновативни стартапи.

Согласно својата Стратешка иницијатива за безбедност на Европа (SESI), проширена веднаш по агресијата на Русија врз Украина, ЕИБ резервираше 8 милијарди евра финансии за периодот помеѓу 2022 година и 2027 година. Покрај тоа, ЕИБ стартуваше Установа за одбранбена еднаквост од 175 милиони евра во јануари 2024 година, којашто може да поддржува МСП и стартапи во полето, како оние во областа на киберсигурност. Договорите за финансирање потпишани со SESI, од почетокот на војната, веќе надминаа 2 милијарди евра.

Проектите што се квалификуваат според SESI ќе вклучуваат армиска мобилност, простор, киберсигурност, зелена безбедност, критична инфраструктура, гранична заштита и други инвестиции со двојна употреба, како што се дроновите. Повеќе детали може да се најдат на страницата посветена за ова на веб-страницата на ЕИБ.

Европската инвестициска банка е институција за долгорочно кредитирање на Европската унија во сопственост на нејзините земји-членки. Таа финансира инвестиции коишто придонесуваат кон целите на политиката на ЕУ. Проектите на ЕИБ ја зајакнуваат конкурентноста, поттикнуваат иновации, промовираат одржлив развој, ја подобруваат општествената и територијалната кохезија, придонесуваат за мир и безбедност и поддржуваат праведна и брза транзиција кон климатска неутралност. Рејтингот AAA на Групацијата ѝ овозможува да позајмува со погодни услови на глобалните пазари, во корист на своите клиенти во и надвор од ЕУ. Групацијата ги има највисоките ESG-стандарди и сооднос на капитал од прво ниво од 32 %.

You may also like

About Us

Журнал МК е независен информативен портал.

Адреса: 8 Ударна Бригада 20б, Скопје, МК
Телефон: + 389 2 3217 815
Email: info @ zurnal.mk

@2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by Anet.com.mk

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More