33.8 C
Skopje
Wednesday, June 23, 2021

Microsoft наводно се откажал од Windows 10X оперативниот систем

Најчитани вести

Веќе неколку години слушаме за оперативниот систем Windows 10X. Полесна верзија на Windows требаше да биде одговорот на Microsoft за ChromeOS и да ја зголеми продажбата на домашни и студентски лаптопи. За жал, развојот наводно е одложен.

Според извештајот на веб-страницата Petri, Windows 10X сигурно нема да излезе оваа година и можеби никогаш нема да ја види светлината на денот, или барем не во сегашната форма.

Windows 10X првично беше креиран за уреди со двоен екран, како што е необјавениот таблет Surface Neo на Microsoft. Оттогаш, компанијата се префрли на помала брзина во обид да се натпреварува со ChromeOS и да го фокусира оперативниот систем околу уредите со еден екран.

Microsoft наводно ги пренасочи ресурсите од Windows 10X и назад кон вистинскиот Windows 10. Како што знаеме, Microsoft во моментов работи на ажурирање на тековната верзија на Windows 10 со нови елементи на интерфејсот и промени во дизајнот.

Некои технологии првично направени за Windows 10X можеби сè уште го гледаат светлото на денот во Windows 10. Ова е очигледно резултат на разговорите со клиенти кои сакаа некои од овие карактеристики развиени од Microsoft, но не ги сакаа во целосно посебен оперативен систем.

Компанијата Microsoft се уште не ги коментираше јавно овие извештаи.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести