10.8 C
Skopje
Thursday, December 8, 2022

Лапонија: Дури и кога не верувате во Дедо Мраз, ќе се уверите во зимската магија

Најчитани вести

Рованиеми е град во Лапонија во кој се наоѓа селото на Дедо Мраз. Во ова место, меѓу другото, постои и пошта во која пристигнуваат писма од целиот свет, а и вие можете да испратите разгледница со печат од Дедо Мраз.

Дедо Мраз најмногу ги привлекува децата, но овој град ќе ги увери дека постои зимска магија дури и оние што не веруваат во него.

Рованиеми е главен град на Лапонија, регион во Северна Ирска, кој годишно го посетуваат околу половина милион луѓе. Најважна индустрија е туризмот, и тоа со причина.

Градот бил срушен во Втората светска војна, а неговата обнова почнала пред посетата на Еленор Рузвелт. Еден од првите обновени објекти денес е поштата на Дедо Мраз, која се наоѓа во неговото село, каде што можат да се најдат продавници за сувенири, ресторани, кафулиња, ледени скулптури, хотели, кујни, а за целосно доживување можете да преспиете и во игло или да се возите со санки што ги влечат хаски или ирваси.

Кога ќе се појави аурора бореалис и кога ќе почне да ја игра својата полноќна игра на небото, ќе заборавите на студот.
Бидејќи Рованиеми се наоѓа во Арктичкиот круг, постои означено место низ кое „поминува“ замислена линија и токму тука посетителите сакаат да се фотографираат. Фотографијата може да биде целосна и со сертификатот што можете да го купите, а на кој ќе пишува дека сте го преминале Арктичкиот круг.

Доколку сакате да ги запознаете природата, културата и историјата на Северот, тогаш треба да го посетите научниот центар и музеј Арктикум, кој се наоѓа во еден од најубавите паркови на Рованиеми./fakulteti.mk

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести