18.8 C
Skopje
Monday, August 8, 2022

Комбинацијата на достапни лекови може да го скрати времето на опоравување од ковид 19!

Најчитани вести

Додека светот се радуваше на ветувачките резултати од вакцинацијата „ковид 19“, САД забележаа рекордни бројки од околу 300.000 смртни случаи од корона вирус, и тоа беше силно потсетување дека некои луѓе не можат да ја чекаат вакцината до оваа пролет. Затоа, беа испитани ефектите на лековите употребени во ковид 19, а резултатите од студијата ACTT-2 (проценка на комбинацијата на барицитиниб и ремдесивир во споредба со само ремдесивир) покажаа дека барицитиниб, во комбинација со ремдесивир, го намалува времето на опоравување на хоспитализираните пациенти.

Предности на предозирање со лекови
Една од причините зошто ковид 19 е толку тешко да се третира е тоа што има бројни ефекти врз телото, почнувајќи од белодробни инфекции до невролошки проблеми. Барицитиниб е одобрен за третман на ревматоиден артритис. Сепак, студија објавена во списанието „ЕМБО молекуларна медицина“ од јуни 2020 година обезбеди докази кои сугерираат дека антивирусните и антиинфламаторните својства на барицитиниб помогнале да се намали вирусното оптоварување, да се намали воспалението и да се подобрат 19 симптоми кај хоспитализирани пациенти.

Докажано пократко закрепнување
Ремдесивир, антивирусно средство што научниците првично го создадоа за лекување на ебола, се покажа како корисно во лекувањето на инфекција со ковид 19. Клиничко испитување спроведено во ноември 2020 година, објавено во „Њу Ингланд журнал за медицина“, покажа дека луѓето кои земаат ремедисивир се закрепнуваат за 10 дена наспроти 15 дена во споредба со луѓето кои земале плацебо. Администрацијата за храна и лекови (ФДА) ја одобри употребата на лекот ремдесивир за пациенти со кавал 19 кои имаат потреба од хоспитализација. Сепак, Светската здравствена организација (СЗО) предупреди дека не се користи ремдесивир, велејќи дека нема податоци за бројот на преживеани кои ја поддржуваат неговата употреба за овие цели.

Тек на клиничкото испитување
Од 8 мај 2020 година до 1 јули 2020 година, клиничкото испитување опфати 1.033 луѓе ширум светот, од различни раси и етнички групи – кавкаски, латиноамериканци, црнци, азијци и американски индијанци или домородци од Алјаска. Разновидноста на расите при пробно регрутирање беше планирана да ги направи резултатите применливи на маргинализираното население, кое има диспропорционално поголем ризик од развој на болест и смрт како резултат на кавида 19. Истражувачите случајно идентификуваа 515 пациенти кои примаа ремдесивир и барицитиниб, додека 518 пациенти кои примаа ремедисивир и плацебо. Секој од нив примал ремдесивир интравенски, во доза до 200 милиграми првиот ден и доза од 100 mg за одржување од 2-ри до 10-ти ден. Тие примале 4 мг барицитиниб дневно 14 дена или додека не излегле од болницата. Без оглед на групата во која биле пациентите, здравствените работници ги надгледувале сите и пружале поддршка од 1-ви до 29-ти ден од третманот.

Резултати од истражувањето
„Комбинацијата на барицитиниб и ремдесивир беше супериорна во однос на употребата на ремдезивир сам во намалување на времето на опоравување и подобрување на клиничката слика, особено кај пациенти кои примаат кислород со голем проток или неинвазивна механичка вентилација“, велат авторите на студијата. Оние кои примале ремдесивир и барицитиниб го скратиле времето на опоравување за еден ден, во споредба со оние кои земале ремдесивир и плацебо. Меѓу оние на кои им беше потребна кислород или неинвазивна вентилација со голем проток, имаше значителна разлика во времето на опоравување во споредба со оние од контролната група. До 15-тиот ден, се чини дека пациентите кои земале ремдесивир и барицитиниб се подобруваат. Луѓето во групата на комбиниран третман се опоравиле до 10-тиот ден, во споредба со 18 дена закрепнување забележани од научниците во плацебо групата.

Пониска стапка на смртност
Иако би биле потребни повеќе учесници за мерење на реалната разлика во стапката на смртност, авторите на студијата наведуваат дека групата во која била спроведена комбинирана терапија имала пониска стапка на смртност од плацебо групата. Сепак, потребни се повеќе истражувања за да се потврди ова. Плацебо групата пријавила 28 несакани ефекти од 3 степен или 4, што истражувачите потврдиле дека се поврзани со третманот, додека комбинираната група пријавила 25 несакани ефекти. Околу 5 проценти од сите учесници во студијата имале хипергликемија, анемија, намален број на лимфоцити и акутна повреда на бубрезите.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com