Home » Интервју со пратеникот Халил Снопче: Членството во НАТО ги релаксира меѓуетничките односи, но се уште имаме случаи на дискриминација

Интервју со пратеникот Халил Снопче: Членството во НАТО ги релаксира меѓуетничките односи, но се уште имаме случаи на дискриминација

by Журнал

Скопје, 3 јануари – Пратеникот Халил Снопче од редовите на Алијансата за Албанците е член на собраниската Комисија за надворешни работи, комисија која е од особено значење во меѓународната соработка на законодавното тело, но и на државата воопшто. .

Во интервјуто за новинската агенција Журнал, спроведено во рамките на проектот „Не верувајте во дезинформации, ние сме НАТО“, Снопче зборува за позитивните случувања што се забележани во нормализацијата на меѓуетничките односи во Северна Македонија, како сериозна проблем, по членството на земјата во НАТО.

„Во однос на придонесот што членството во НАТО го даде за нормализирање на меѓуетничките односи во земјата, би рекол дека тоа е во насока на зголемување на доверливоста бидејќи безбедноста е на многу повисоко ниво бидејќи сега гаранцијата за безбедноста во државата е дури и најмоќниот воен сојуз во светот.Сепак тоа позитивно влијае на релаксирање на односите.Друго прашање што е поврзано со ова е аспектот што дел од суверенитетот на државата со својот членството во НАТО е префрлено и зависи од одлуките што ќе се носат во седиштето на НАТО, значи тоа е поврзано со тоа што граѓаните имаат чувство дека треба да се зајакне аспектот на меѓуетничките односи како еден од главните столбови за гарантирање на стабилноста и безбедноста во земјата“, нагласува Снопче.
Тој, пак, потсетува дека во оваа сфера се уште има многу проблеми кои не се надминати.

„И покрај зголемувањето на довербата, не можеме да кажеме дека има значително подобрување. Кај нас сè уште имаме дијаметрално спротивни ставови за некои прашања, што може да биде пречка за одржување добри меѓуетнички односи. Македонските политички елити сè уште немаат разбираат дека Албанците треба да се третираат како рамноправни партнери.Не им е јасно дека Албанците можат да бидат главниот фактор за дестабилизација на државата доколку продолжи пристапот на игнорирање на барањата на Албанците.Тука зборувам за прашањето јазик. Затоа, нема волја да се прифати барањето на Албанците албанскиот јазик да не се дефинира процентуално. Потоа има и некои други опасни појави“, оценува Снопче, набројувајќи конкретни случаи:

„Случајот со учениците во Чашка е највпечатлив пример. Се игнорира барањето децата Албанци да го користат правото на учење на албански јазик загарантирано со уставот и државните закони како и со универзалните меѓународни конвенции. Парадоксот е уште поголем. , имаме македонски протести против остварувањето на ова основно право.Затоа, во времето кога сите зборуваме за интеграција, во Чашка се случува распаѓање на основните права.Тоа не придонесува за нормализирање на меѓуетничките односи.Ние имаше уште еден случај во Зеленикова.Таму, како резултат на резултатите од последниот попис, имаше иницијативи на советниците Македонци за промена на статусот на општината за да не биде официјален албанскиот јазик, иако никогаш не бил употребуван. е затоа што бројот на Албанците падна под 20%.За среќа не се реализираше, но беше обид кој не придонесе за релаксирање на односите.Други случаи се кога се злоупотребува националноста за обезбедување работа. Значи, местата загарантирани за другите националности ги пополнуваат Македонците кои се декларираат како Албанци. Значи, овие појави продолжуваат со ист интензитет иако станавме членки на НАТО. Членството во НАТО не влијаеше на елиминирање на овие негативни појави кои се однесуваат на меѓуетничките односи во земјата“.

Снопче зборува и за активностите на собраниската Комисија за надворешни работи во унапредување на односите со земјите од НАТО, каде што вели дека има простор да се направи многу повеќе.

„На состаноците на Комисијата за одбрана и за надворешни работи се донесени неколку ратификации на договори за соработка и одлуки за испраќање воени мисии во различни земји каде што има сличност со НАТО. Друг тип на соработка не сум забележал, барем во периодот кога сум член на Комисијата за надворешни работи, во рамките на комисијата за надворешни работи имавме средби со парламентарни делегации од различни земји, но тие беа главно за парламентарна и државна соработка, без особено да се нагласи аспектот За соработка со НАТО, нормално, дадовме поддршка на парламентарните групи на земји кои не се членки на НАТО, дека Република Северна Македонија ќе им даде поддршка на нивните амбиции за членство во НАТО“, изјави пратеникот Халил Снопче.

Тој го коментира и присуството на лажни вести и дезинформации поврзани со НАТО, оценувајќи дека оваа дезинформација не ги попречува активностите на земјата во НАТО, туку предизвикува одредени штети.

„Лажните информации и дезинформациите воопшто не ја попречуваат нашата соработка со НАТО. Тие можат да го наплатат кога има случаи на опасни дезинформации кои бараат обработка, потврда и истражување, но не и да ги спречат. Друга штета предизвикана од дезинформациите е зголемувањето на скептицизмот кон НАТО и ЕУ кај група граѓани повеќе зафатени со национализам, или конфузија“, вели пратеникот на АА Халил Снопче во интервјуто за новинската агенција Журнал.

You may also like

About Us

Журнал МК е независен информативен портал.

Адреса: 8 Ударна Бригада 20б, Скопје, МК
Телефон: + 389 2 3217 815
Email: info @ zurnal.mk

@2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by Anet.com.mk

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More