Home » Идеален појадок за подобрување на здравјето на црниот дроб

Идеален појадок за подобрување на здравјето на црниот дроб

by Журнал.мк

Најдобро ќе забележите дека црниот дроб не ви пработи правило, ако чувствувате хроничен замор, лошо здравје, чест горчлив и метален вкус во устата, жолта обвивка на јазикот…

Доколку постојано се прејадувате или јадете нездрава храна, пушите и пиете алкохол, земате силни лекови, можно е да вложите дополнителен напор на црниот дроб. Експертите се сигурни дека црниот дроб може да закрепне доколку секој ден појадувате каша.

Рецепт за каша што го подобрува здравјето на црниот дроб:

Овесна каша – 1 чаша.

  • Овесот ја блокира апсорпцијата на штетните материи,
  • ја забрзува елиминацијата на токсините,
  • го олеснува процесот на варење,
  • ја обезбедува телото со потребната енергија.

Тиква (исчистена и исечена на коцки) – 20 до 40 грама

  • Ги обновува клеточните структури на црниот дроб,
  • подмладува,
  • помага во чистење на сите органи,
  • јадењето сирова тиква на празен стомак ја подобрува функцијата на желудникот и дигестивниот тракт.

Суво грозје – половина шака (добро измиено и одвоено)

  • Ја оптимизира функцијата на црниот дроб,
  • помага во обновувањето на клетките.

Бадеми – по желба

  • Го нормализираат црниот дроб.

Подготовка: Сите состојки ставете ги во мало тенџере. Додадете вода или млеко, па оставете да зоврие. Можете да додадете и малку сол. Кога ќе зоврие тргнете го од оган, поклопете и оставете да отстои малку. Оваа каша се препорачува да се готви најмалку 2 до 3 пати неделно. Брзо се апсорбира. Дава леснотија, енергија и ги отстранува непријатните наслаги од јазикот.

You may also like

About Us

Журнал МК е независен информативен портал.

Адреса: 8 Ударна Бригада 20б, Скопје, МК
Телефон: + 389 2 3217 815
Email: info @ zurnal.mk

@2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by Anet.com.mk

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More