19.8 C
Skopje
Thursday, June 17, 2021

Honda ја продаде фабриката во Англија

Најчитани вести

Уште во текот на 2019 година се појавија првите написи за повлекувањето на Honda од Велика Британија. Овој процес значително го забрза напуштањето на Велика Британија на Европската Унија.

Сега официјално е објавена трансакцијата според која јапонскиот производител ја продаде фабриката лоцирана во Свиндон на специјализираната компнија за логистика Pnattoni, пренесуваат медиумите од Велика Британија.

Со ова продажба, без работа ќе останат 3.500 лица кои работеа на производството на моделот Honda Civic. Засега нема информации дали јапонскиот производител им понудил компензација на овие работници и за каков договор помеѓу производителот и синдикатот станува збор.

Panattoni истовремено објави дека во фабрикт ќе вложи 700 милиони фунти односно 965 милиони американски долари. Парите ќе бидат насочени кон инвестиции во фабриката со цел нејзино проширување и прилагодување.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести