16.8 C
Skopje
Sunday, October 2, 2022

Google ги промени правилата – 1GB RAM веќе не е доволно за телефоните

Најчитани вести

Новите вести кои доаѓаат од Google значително ќе ја променат употребата на евтини и стари модели на паметни телефони

Во денешно време, вообичаено е што на пазарот има паметни телефони со Android со шест, осум или уште повеќе гигабајти RAM и најмалку 64 GB внатрешна меморија за складирање.

Дури и кај поевтините модели може да се забележат овие спецификации кои на корисникот му овозможуваат користење на паметен телефон без да се грижи за минималните барања потребни за користење на апликациите на Google.

На пазарот има и паметни телефони кои имаат пониски спецификации, кои често може да се најдат во употреба, а некои од нив имаат вредности на работна меморија дури и под 2 GB RAM. Станува збор за многу евтини производи кои обично се купуваат за постари корисници, деца или за краткорочна употреба и кои користат приспособена Android Go верзија на популарниот оперативен систем, пишува PC CHIP.

Новите вести кои доаѓаат од Google значително ќе ја променат употребата на евтини и стари модели на паметни телефони. Деновиве Google официјално ја истакна најавата во врска со користењето на GMS, т.е. Google Mobile Services категорија која всушност се однесува на сите апликации на Google кои се длабоко интегрирани во Android. GMS всушност обезбедува пристап до многу апликации кои се на телефоните во секојдневна употреба, имено Play Store, Google Search (и Google Assistant), Google Maps, Gmail, Chrome, YouTube и многу други.

За користење на овие апликации, Google ги зголемува минималните барања за работна меморија на паметните телефони на 2 GB RAM. Со други зборови, сите спецификации пониски од тоа повеќе не можат да користат апликации на Google. Почнувајќи со Android 13, на паметните телефони ќе им треба најмалку 2 GB RAM и 16 GB внатрешна меморија за да ги извршуваат апликациите на Google кои се дел од GMS. Ова важи и за уредите со Android Go, кој е оптимизиран за употреба на послаби уреди.

Многу поранешни уреди со Android Go доаѓаа со 1 GB RAM и 8 GB внатрешна меморија, но за среќа пазарот се адаптираше подобро со текот на времето, така што гледаме се повеќе уреди Go со 2 GB RAM или повеќе. Затоа, може да се каже дека овие нови барања нема да бараат премногу прилагодување на пазарот.

Вистината е дека 1GB RAM не е доволно за основна употреба на паметен телефон долго време. Ако наидете на телефон со такви спецификации во 2022 година, избегнувајте го по секоја цена, дури и ако работи со Android Go.

Многу корисници исто така потврдија дека користењето 1GB RAM носи многу лошо работно искуство. Добар пример е користењето на моделот Redmi Go на Android 8.1 Oreo, на кој по инсталирањето на WhatsApp и некои други апликации, работата на другите апликации во позадина би била целосно оневозможена.

2 GB RAM денес е апсолутен минимум за работа и користење на Android, но и со такви вредности е дискутабилно дали одговараат на барањата на апликациите и другите форми на софтвер. Телефоните со работна меморија од 1 GB RAM се премногу слаби за современите барања на уредите и Google трајно ги отстрани од листата со новите минимални спецификации, што е уште еден дополнителен чекор кон се поквалитетно корисничко искуство.

Последните слични промени беа имплементирани од Google уште во 2017 година. Тие беа поврзани со Android Go и потоа минималните спецификации за работна меморија беа зголемени од 512MB на 1GB и веќе беше време да се направи дополнителен чекор кон уште подобра оптимизација на Android за корисниците.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com