Кралот Чарлс воведе нова рутина во секојдневието. Како што дознава „Дејли мејл“ британскиот монарх почнал да руча, откако цел живот го прескокнувал тој оброк, наводно сметајќи го за луксуз.
На интернет се шират фотографии од неговиот прв ручек, а Британците одат чекор понатаму тврдејќи дека тоа е „историски момент“.
Кралот тврди дека нема доволно време во неговиот напорен распоред за да си дозволи ручек. Но, по наредба на неговата сопруга Камила, советникот и лекарот, тој неволно почнал да јаде пладневни оброци за да има доволно енергија.
Кралот Чарлс, кој се опоравува од рак, смета дека за ручек ја има најздравата, но и најмодерната ужина што постои.
„Неволно, сепак, ја прифати препораката да изеде нешто за време на ручекот – всушност закуска. Јаде половина авокадо за да го задржи сит. Ова е многу важно, особено ако сте болни“, изјавил изворот за „Дејли мејл“.
Познато е дека кралот Чарлс се храни здраво, инсистира на органски произведена храна, а особено сака јајца. Тој пред три години изјави дека два дена во неделата избегнува месо и риба, а во тие денови избегнува и млечни производи.
Сепак, кралот нема да јаде тост од авокадо, како што имаат тенденција да прават милениумците, и ќе се откаже од другата половина од авокадото.
Минатата недела, посинокот на Чарлс, Том Паркер Боулс, критичар на храна, откри дека кралот има штедлив пристап кон подготовката на оброците.
„Сè се рециклира. Ако нешто остане, ќе се претвори во нешто друго или ќе се појави на менито следниот ден. Ништо не се фрла“, открил тој.
Најновата книга за историјата на храната во кралското семејство открива дека неговата сопруга, кралицата Камила, јаде каша секој ден, а нејзините ручеци се лесни – пилешка супа или чаден лосос – додека Чарлс јаде суво овошје и мед за појадок и претпочита попладневен чај за ручек.
„Забавите за чај секогаш беа спектакл за нив. Се собираат сите, а на масата нема само колачи и бисквити, туку и сендвичи. Можеби ќе добиете дури и пржени јајца“, открил Паркер Боулс.