18.8 C
Skopje
Monday, August 8, 2022

Феноменот ДЕЖАВУ: Како, зошто и кому често му се јавува оваа мистерија!

Најчитани вести

Додека некои тврдат дека дежаву е резултат на потисната меморија, други велат дека тоа се случува поради реинкарнација. Откријте непознати факти за овој феномен


Во превод од француски јазик, „дежаву“ буквално значи „веќе видено“ и опишува феномен во кој поединец одеднаш добива чувство дека знае што ќе се случи понатаму или како да веќе ја искусил ситуацијата во која се наоѓа, го посетил местото или доживеал нешто.


Теории за потеклото на дежаву
Научниците имаат неколку теории за тоа од каде потекнува чувството на „веќе видено“. Така, когнитивните психолози сметаат дека овие се одамна заборавени делови од меморијата, кои се фундаментално пријатни, а следбениците на Фројд тврдат дека ова се потиснати спомени од детството во кои егото на една личност се присетува на неговото минато и скриените стравови.

Тргнувајќи од теоријата што ја смета дежаву како грешка во меморијата, важно е да се разјасни дека некои истражувања откриле дека темпоралниот лобус е одговорен за свесната меморија, хипокампусот ни овозможува да се потсетиме на настаните, а парахипокампалниот гирус помага да се утврди што знаеме и што не.

Краток спој во мозокот
Ако се појави „краток спој“ во кој било од овие три дела на мозокот, лесно е можно да се појави дежаву, бидејќи мозокот нема да може да ја потсети меморијата и да утврди дали нешто навистина му е познато или не. Патем, дополнителен доказ за поддршка на оваа теорија е дека луѓето кои страдаат од епилепсија на темпоралниот лобус честопати доживуваат слично искуство пред нападот, односно нешто им е исклучително познато, но ова чувство трае подолго од „непатолошкото“ дежаву.

Парапсихолозите имаат нешто побизарно гледиште, велејќи дека дежаву е резултат на сеќавања од минати животи, пред реинкарнација во овој живот. Сепак, најчесто прифатена теза е дека тоа е мемориска аномалија во која гледаме нешто слично, па затоа нè потсетува на заборавеното.

Подтипови на „веќе видено“


Presque vu

Ова ја опишува состојбата во која нешто е „на врвот на нашиот јазик“. Имаме чувство дека ќе се сетиме или ќе кажеме нешто исклучително важно.

Deja entendu

Тоа значи она што веќе го слушнавме, т.е. сигурни сме дека знаеме за што зборуваме, иако не можеме да се сетиме кој, кога и каде, ни го кажа тоа.

Deja senti

Тоа се заснова на веќе искусни чувства, т.е. ни се чини дека сме се чувствувале идентично во некоја ситуација во минатото, но не можеме да ги запомниме деталите за тоа.

Deja vecu

Тоа означува форма на дежаву во која знаеме со сигурност што ќе се случи понатаму.

Deja visite

Се работи за точно препознавање и навигација на место во кое никогаш не сме биле, но поради некоја причина знаеме.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com