1.8 C
Skopje
Sunday, January 29, 2023

Facebook планира нови подводни кабли за поврзување на Југоисточна Азија и САД

Најчитани вести

Facebook денеска соопшти дека планира да постави два подводни кабли со Гугл и регионалните телекомуникациски компании кои ќе ги поврзат Сингапур, Индонезија и Северна Америка, со што ќе се зајакне нивната меѓусебна Интернет врска.

Потпретседателот на одделот за инвестиции во компанијата, Кевин Салвадори рече дека тоа ќе бидат првите два кабли, наречени Ехо и Бифрост, што ќе минат низ Јаванско море и ќе го зголемат вкупниот капацитет на подморниците во транс-пацифичкиот регион за околу 70 проценти.

Тој одби да ја наведе големината на инвестицијата, но рече дека таа е „многу значајна“ за Југоисточна Азија.

Салвадори рече дека каблите ќе бидат првите што директно ќе ја поврзат Северна Америка со поголемите делови на Индонезија и ќе ја зголемат конективноста на Интернет во централните и источните провинции на четвртата најнаселена држава во светот.

Иако 73 проценти од 270 милиони Индонежани се на Интернет, повеќето пристапуваат преку мобилни уреди, а помалку од 10 проценти користат широкопојасен интернет, според истражувањето на Индонезиското здружение на даватели на услуги на Интернет во 2020 година.

Делови од земјата се без никаков пристап до Интернет.

– Покрај каблите за Југоисточна Азија, Фејсбук ќе продолжи со плановите за поставување подводни кабли во Азија и на други места во светот, вклучително и Пацифичката мрежа на светлосни кабли (ПЛЦН), рече Салвадори.

Facebook на почетокот на март соопшти дека ќе се откаже од напорите за поврзување на каблите помеѓу Калифорнија и Хонг Конг поради „постојаната загриженост на американската Влада за директни комуникациски врски меѓу САД и Хонг Конг“.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести