32.8 C
Skopje
Monday, August 8, 2022

Една наместо две дози од вакцината против Ковид-19 може да го загрози јавното здравје

Најчитани вести

Промените во одобрениот распоред на дозирање со вакцини против ковид-19 можат да бидат опасни затоа што луѓето може да претпостават дека се целосно заштитени, а всушност не се.

И покрај недостатокот на податоци за степенот на имунитет по една доза вакцина против ковид-19, Велика Британија одлучи да ја одложи втората доза со цел да се фокусира на давање на вакцина за коронавирусот на што повеќе луѓе. Кога беше објавена веста, научниците во Европа започнаа да дискутираат дали на луѓето треба да им се дава една доза наместо две, со оглед на недостигот на вакцини, тешкотиите во заштитата од зимската наезда и рапидно растечкиот број на жртви. Некои научници велат дека единечна доза може да обезбеди доволно имунитет за да се запре ширењето на вирусот, но сè уште нема доволно податоци за да се потврди ова, бидејќи се создадени клинички испитувања на достапни вакцини околу режим на две дози.

Јавното здравје во ризик

Веста дека такво нешто може да се примени во Соединетите држави не беше одобрена од американската Администрација за храна и лекови (ФДА), која ги предупредува здравствените работници дека какви било измени во одобрениот распоред за дозирање со вакцини против ковид-19 кои во моментов се применуваат, значително ќе ги загрози јавно здравство и поткопување на „историските напори за вакцинација за заштита на населението“ од пандемијата на коронавирусот. Како што е познато, првата и втората доза на вакцина Pfizer-BioNTech беа одобрени за администрација во рок од 21 ден, додека инјекциите на Moderna треба да се примат во рок од 28 дена. Кога се даваат во овие интервали, обете вакцини се, според производителите, ефикасни околу 95 проценти.

Зошто да се преземе непотребен ризик

Администрацијата за храна и лекови на САД слушна сугестии дека бројот на ограничени дози на вакцини може да се зголеми ако се преполови, ако се продолжи времето помеѓу првата и втората доза или со мешање на вакцини за да се имунизираат што е можно повеќе луѓе против ковид-19. ФДА соопшти дека промените се „предвремени и не се цврсто докажани“. Тие исто така наведоа дека за време на клиничкото испитување, истражувачите ги следеле учесниците кои не ги добиле пропишаните дози само „за краток временски период, така што не може да се заклучи ништо дефинитивно за количината или времетраењето на заштитата по единечна доза на вакцина“.

– Ако луѓето навистина не знаат колку е безбедна вакцината, постои потенцијална опасност затоа што можат да претпостават дека се целосно заштитени, но всушност тие не се, и соодветно на тоа да го променат однесувањето, што би презело непотребен ризик – се вели во соопштението на ФДА.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com