Home » Домашен леб кој ќе ве воодушеви

Домашен леб кој ќе ве воодушеви

by Журнал.мк

Ако никогаш не сте правеле леб, пробајте го овој рецепт – не може да биде полесно! Само следете ги упатствата и ќе добиете вкусен, домашен леб кој ќе ве воодушеви.

Состојки:

400 мл вода (собна температура)
1 лажичка сол
25 до 30 гр квасец
500 гр брашно (Т-400 или Т-500 глатко)

Подготовка:

Во поголем сад, растворете го квасецот во млака вода. Додадете ја солта и постепено мешајте го брашното додека не добиете меко тесто.
Покријте го садот со чиста кујнска крпа и оставете го тестото да стасува околу 40 минути, или додека не го удвои својот волумен.
По стасувањето, префрлете го тестото на набрашнета површина и нежно оформете леб.
Префрлете го тестото во подмачкан плех или обложен со хартија за печење. Оставете го да одмори уште 15 минути додека рерната се загрева на 200°C.
Печете го лебот околу 30 – 35 минути, додека не добие убава, златна кора.
Оставете го лебот да се излади пред да го сечете за да ја задржи својата мекост и свежина.

Совет: Овој леб останува свеж три дена, а доколку сакате покрцкава кора, пред печење, малку испрскајте го со вода.

Актуелно: Според најновите трендови во светот на домашното печење, многумина експериментираат со додавање на различни семиња или брашна (овесно, ’ржано, интегрално) за поразновиден вкус и подобра нутритивна вредност.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

About Us

Журнал МК е независен информативен портал.

Адреса: 8 Ударна Бригада 20б, Скопје, МК
Телефон: + 389 2 3217 815
Email: info @ zurnal.mk

@2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by Anet.com.mk