25.8 C
Skopje
Thursday, July 7, 2022

Царината за одредени прозводи ќе се намали до 50 отсто

Најчитани вести

По обемни претходни консултации со Советот на странските инвеститори во земјава, Владата усвои одлука увозните давачки – царинските стапки за одделни производи (компоненти) потребни за производство на технолошко напредни производи во 2020 година, да се намалат за 50 отсто со цел да се зголеми извозната конкурентност на домашната индустрија која произведува технолошки напредни производи.

Со оваа одлука висината на овие царински давачки ќе се приближи кон царинските стапки што се применуваат во Европската Унија, што значи ќе се овозможи да се подобри конкурентноста на домашните компании и поголема атрактивност на земјата кон привлекувањето на нови компании со странски капитал од различни стопански сектори.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com