Home » Борба за двотретинско мнозинство: Владејачкото мнозинство во потрага по 2 гласа за да се одобрат два клучни закони – надеж дека опозицијата ќе ја поддржи планираната реорганизација на министерствата

Борба за двотретинско мнозинство: Владејачкото мнозинство во потрага по 2 гласа за да се одобрат два клучни закони – надеж дека опозицијата ќе ја поддржи планираната реорганизација на министерствата

by Журнал.мк

На владејачкото мнозинство во Собранието му недостигаат два гласа потребни за да го обезбеди потребното двотретинско мнозинство за одобрување на два клучни закони на почетокот на својот мандат. Овие закони, поточно Законот за организација и работа на органите на државната управа (ЗОРОДУ) и Законот за локална самоуправа, се клучни за функционирањето на владата.

Очекувањата и приоритетите на мнозинството
Владејачкото мнозинство се надева дека опозицијата ќе ја поддржи планираната реорганизација на министерствата. Потребно е формирање на две клучни комисии: Законодавно-правна и Комисија за политички систем. Овие комисии играат клучна улога во разгледувањето на предложените закони пред да бидат ставени на гласање од пратениците.

Никола Мицевски од ВМРО – ДПМНЕ изрази уверување за обезбедување на потребните гласови. Тој ја истакна важноста од формирањето на работните тела, особено на комисиите, за да се олесни усвојувањето на законите што чекаат.

„Очекувам да обезбедиме двотретинско мнозинство. Во моментов сме фокусирани на реструктуирање на одредени министерства преку Законот. Очекувам поддршка од 80 пратеници за исполнување на барањето на граѓаните. При крај сме на законското За мене е најважно да се формираат работните тела, поточно комисиите, за да се олесни донесувањето на законите што следуваат, а јас сум убеден дека ќе помине.

Ревидираниот текст ќе биде финализиран до крајот на неделата, што се совпаѓа со закажувањето на првата седница на новиот законодавен дом.

„Најавено е дека законското решение е при крај и наскоро ќе биде официјално доставено. Тоа се однесува на законите за уредување на органите на државната управа и за реструктуирање на одредени министерства. Партиите соработуваат и за формирање парламентарни комисии, одсносно Законодавно-правната комисија и на Комисијата за политички систем.Овие комисии се клучни за носењето на овие закони“, објасни Халил Снопче од коалицијата „Вреди“.

Одговорот и неизвесноста на опозицијата
Опозицијата официјално не потврдува дали ќе ги поддржи законските измени. Оливер Спасовски од СДСМ ја истакна потребата од преиспитување на законите пред да се донесе одлука. Слично на тоа, ДУИ ја задржаа својата поддршка, во очекување на темелна ревизија на законодавството.

Формирање на нови министерства и владина структура
Предложената законска регулатива има значење бидејќи овозможува трансформација на Владата, како што е наведено во изборната програма на ВРМО – ДПМНЕ. Идната влада на мандатарот Христијан Мицкоски ќе брои 23 министерства, од кои три без ресор.

Имено, ќе се воведат три нови министерства: спорт, дигитална трансформација и енергетика, рударство и минерални суровини. Дополнително, Министерството за економија ќе претрпи реорганизација, спојување со работните обврски. Поранешното Министерство за труд и социјална политика ќе се ребрендира во Министерство за социјална политика, демографија и млади, додека туристичкиот сектор ќе се интегрира во Министерството за култура.

Новата влада на ВМРО – ДПМНЕ ќе надгледува 13 министерства, кои ќе ги опфатат клучните сектори како безбедност, надворешна политика и финансии, заедно со новите воведени ресори.

Коалиција ВРЕДИ и рок за формирање на кабинет
Коалицијата „Вреди“ треба да ја добие функцијата вицепремиер, заедно со министерствата за економија, животна средина, социјална политика, европски прашања и здравство. Во меѓувреме „ЗНАМ“ ќе ги надгледува министерствата за правда и администрација.

До крајот на неделата се очекува претседателката Гордана Силјановска Давкова да му го додели мандатот на лидерот на ВМРО-ДПМНЕ. Лидерот потоа ќе има рок од 20 дена да го состави кабинетот и да ја подготви програмата за да им ја претстави на пратениците.

Значење на предложената легислатива
Предложениот Закон за организација и работа на органите на државната управа (ЗОРОДУ) е клучен за трансформацијата на Владата, како што е наведено во изборната програма на ВМРО-ДПМНЕ. Владата предводена од Христијан Мицкоски има за цел да воведе три нови министерства и да ги реорганизира постојните за да ја зголеми ефикасноста и ефективноста.

Напорите на владејачкото мнозинство да обезбеди поддршка за клучните закони ги истакнуваат сложеноста на владеењето и законодавните процеси.

You may also like

About Us

Журнал МК е независен информативен портал.

Адреса: 8 Ударна Бригада 20б, Скопје, МК
Телефон: + 389 2 3217 815
Email: info @ zurnal.mk

@2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by Anet.com.mk

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More