Home » Антикорупциска: Над 1.000 институции не доставија податоци со колку возила располагаат

Антикорупциска: Над 1.000 институции не доставија податоци со колку возила располагаат

by Журнал.мк

Државната комисија за спречување на корупцијата (ДКСК) на својата веб страница објави листа на институции, над 1.000, кои не ја исполниле законската обврска за доставување на податоци за моторните возила со кои располагаат, ниту доставиле информација дека не располагаат со службени возила, односно располагаат со службени возила опфатени со Уредбата за личностите и објектите што се обезбедуваат, видовите на мерки и активности и степените на обезбедување.

-Согласно со член 8-б став 2 од Изборниот законик, јавните фондови, јавните претпријатија и сите други правни лица што располагаат со државен капитал, се должни во рок од десет дена од денот на донесувањето на одлуката за распишување на избори, до Државната комисија за спречување на корупцијата, да достават податоци за бројот, видот, регистарската таблица и возната состојба на моторните возила со кои располагаат, се вели во соопштението на Антикорупциската комисија.

Согласно член 8-б став 5 од Изборниот законик, доколку горенаведените субјекти не ги достават податоците, од Државната комисија за спречување на корупцијата посочуваат дека покренуваат прекршочна постапка во рок од 15 дена од истек на рокот за доставување на податоците.

-Имајќи во предвид дека постои правна празнина, односно во Изборниот законик не се предвидени прекршочни санкции за непочитување на наведената обврска, ДКСК нема можност за покренување на прекршочни постапки по овој основ, се наведува во соопштението на ДКСК.

You may also like

About Us

Журнал МК е независен информативен портал.

Адреса: 8 Ударна Бригада 20б, Скопје, МК
Телефон: + 389 2 3217 815
Email: info @ zurnal.mk

@2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by Anet.com.mk

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More