InterServer Web Hosting and VPS

Победнички лузери

Мислевме дека изборите ќе ја расчистат политичката ситуација, а тие всушност само дополнително ја замрсија. Ризикот сите да излеземе големи лузери не...

Нови платформи за раздор и делби

ЕРОЛ РИЗАОВ Македонија го троши својот историски модел на соживот и мултиетничко и мултикултурно општество пред националистички бран и...

Мицкоски: „Коњ, коњ, давам кралство за коњ!“

Ви пренесуваме дел од колумната на Сашо Орданоски за Цивил Медиа: Ако се во право моите (фала на прашање)...

До каде е нашата држава во исполнување на европските стандарди за...

Ива Цоневска Покрај подобрување на ефикасноста на македонското правосудството во делот на решавање на старите предмети и стапката на...

Победа на граѓаните

Менде МладеновскиДесеттите по ред предвремени парламентарни избори беа и поминаа.Сега, кога изборите завршија и кога политичките партии ги сумираат резултатите, едно треба...

Мировната визија на Вили Брант – парадигма за македонската визија

Двата договора, и оној со Грција и оној со Бугарија, ние, Македонците, доколку имаме визионерска дарба, би требало да ги гледаме низ...

Гаф, замор, деконцентрација – „федерализација“!

Ви пренесуваме дел од колумната на Сашо Орданоски за Цивил Медиа: Според медиумските извештаи, во вчерашните настапи пред симпатизерите...

Граѓанската „разумнозрелост“ и демократијата

На граѓанинот што гласа треба во секој миг да му биде јасно дека тој со својата политичка волја одлучува за идната состојба...

Ковид-19 во Албанија: Демократското владеење ставено на тест

Автори: Албан Дафа и Редион Кирјази Извор: Республика Албанската влада брзо реагираше на појавата на ковид-19,...

Слаба економија – низок стандард

Петранка Огнаноска Уште еден сигнал за лошата економска состојба и слабата куповна моќ на граѓаните пристигна претходната недела од...

Имаме ли избор на 15-ти јули од „ богатата“ палета на...

На прагот сме на уште едни, по кој знае кој пат предвремени парламентарни избори во Македонија. Овој пат, во малку видоизменета политичка...

Шансите и иднината се создаваат преку гласачката кутија

Најубави мои, почна кампањата за изборите, на кои ќе избереме кој ќе не претставува и води во наредните 4 години, во време...

Дупло голо

Снежана Калабакова Езерото Треска некогаш беше постоен и реализиран проект, а сега е само проект на хартија што чека...

Јустиција и партиските памфлети

Наближувајќи се кон нови избори, интересно е да се перцепира неудобната врска или (Love/Hate Relationship) на политичките субјекти со Уставот на државата...

Чукнете во дрво и во глава- ќе има избори

Ерол Ризаов Човек кој е при себе кога го гледа резултатот од пазарањето за датум на избори не му...

ДУИ секогаш „пука“ јако!

Лубиша Николовски Албанец за Премиер е најновата понуда од страна на ДУИ. И ако се исполнат одредени околности нема...

ЗА КОРОНАКРИЗАТА НЕ СЕ ВИНОВНИ ВЕРНИЦИТЕ, ЕТНИЧКИТЕ ГРУПИ, РЕГИОНИТЕ…ВИНОВНА Е ДРЖАВАТА,...

Џелал Незири Филозофот Томас Хобс вели дека едно општество без власт е во сосотојба на природата. Во таа состојба...

„Вирус македоникус“

Наместо да расне разумот, под влијание на вирусот македоникус се‘ повеќе се шири самоволие. Не се почитуваат авторитетите, па биле тие и...

Неутрално до балчак

Институциите во државата немаа храброст да ја пресечат дилемата околу терминот на изборите, бидејќи погрешно мантраа дека партиите треба да се договорат.

Сезнајковци од сите маала, обединете се!

Имаме прилика да научиме да се гледаме очи в очи, да си упатиме поздрав на различни начини, со гест, со збор, со...