Бугарија ќе финансира проекти за развој во седум држави

Владата на Бугарија одобри склучување договори за обезбедување финансиска помош за проекти за...

Извозниот потенцијал на малите и средните фирми од Западен Балкан ќе се јакне со нови алатки

Во активностите се вклучени стопанските комори од Албанија, Босна и Херцеговина, Црна Гора,...

Стапи на сила новиот Закон за енергетска ефикасност


Новиот Закон за енергетска ефикасност кој минатата недела беше изгласан во Собранието на...

Објавени огласи за четири мерки за подобрување на конкурентноста на деловните субјекти

Министерството за економија објави четири јавни повици во рамки на Програмата за конкурентност...

Ганџи: Македонското земјоделство соочено со многу предизвици

Ганџи е одговорен за развојот и имплементацијата на Програмата на ФАО во земјава,...

Стопанската комора бара нова стратегија за поттикнување на извозот

Поттикнување на извозот во прехранбената и конзервната индустрија бара Здружението на прехранбен сектор...

Со 321,5 милиони денари ќе се финансираат 26 проекти за развој на планските региони

Дваесет и шест локални и регионални инфраструктурни проекти за развој на планските региони...

Нова категорија патарини во Македонија, еве колку треба да платите

Од денес согласно Одлуката за висината и начинот на наплата на надоместокот за...

РКЕ доби сертификат за квалитет ISO 9001:2015

Сертификатот е потврда за квалитетот на работење во Регулаторната комисија за енергетика и...

СДСМ: Отпис на над 10 милиони евра долгови на илјадници семејства

СДСМ за граѓаните: Над 10 милиони евра долгови на илјадници семејства ќе бидат...

Сметководителите бараат помали даноци на сметководствените услуги

Да се намали даночната стапка на сметководствените услуги зашто во спротивно ќе нема...

Донесен Закон за отпис на каматите и репрограмирање на долговите дадени на извршување

Согласно Законот, се овозможува отпишување на пресметани камати, како и репрограмирање на главниот...

Железничкиот сообраќај втор ден во прекин

Патниот и товарниот железнички сообраќај и денеска е во прекин поради штрајк на...

Хотелот „Континентал“ ќе оди под хипотека во Комерцијална банка за кредит од 960.000 евра

Хотелот „Континентал“, земјиштето под него како и целиот инвентар и опремата со кои...

Објавен јавeн повик за техничка поддршка за организирање на локални манифестации и саеми

Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство го објави јавниот повик за користење на...

Презентација на три фактори кои треба да придонесат за развој на индустриските компании во земјава

Забрзан технолошки напредок со изградба на индустриски зони и осовременување на постоечките, енергетски...

Зошто сè поголем број луѓе повлекуваат пари од швајцарските банки?

Дали „најбезбедните банки во светот“ ја губат довербата на клиентите? Зошто сè повеќе...

Малиот пазар, немањето континуитет и стандарден квалитет – клучни болки на македонскиот аграр

Македонскиот пазар на земјоделски производи е мал, со неповолна, неизбалансирана структура и слаб...

ММФ предвидува забрзување на економскиот раст годинава

Во извештајот, како што соопштуваат од Министерството за финансии, се наведува дека по...

Северна Македонија со најголема корист од косовската такса на српскиот увоз

Увозот на производи од Северна Македонија во Косово во минатата година е зголемен...