Вредни и нечујни: Овие лебарки секој би ги посакал во својот дом (ВИДЕО)

Јапонски истражувачи развиваат проект на сајбер-лебарки, кој во блиска иднина ќе „шета“ слободно во нашите домови и ќе извршува сложени задачи. Тим експерти од универзитетот Цукуба ги „опремија“ лебарките од Мадагаскар со специјални импланти, за да можат да ги контролираат. Инсектите носат и електроди, минијатурни антени и батерии, а поради нивната големина и мобилност тие „работат“ на најнепристапните локации. Обединети како мравки Научниците тврдат дека лебарките носат предмети низ куќата, цртаат на хартија и можат да служат и како аудио предаватели. За проектот е избран еден од најголемите видови во светот, лебарката Мадагаскар, поради неговата мобилност и изразената снаодливост во криењето.

InterServer Web Hosting and VPS