Дали е херпес вирусот виновен за аутизмот кај децата?

Големо ниво на мајчини антитела против вирусот херпес симплекс тип 2 (ХСВ-2) во средината на бременоста е поврзано со поголем ризик од развој на нарушувања на аутистичниот спектар кај детето, покажува една студија.


Се смета дека имунолошкиот одговор на мајката на ХСВ-2 може да го наруши развојот на централниот нервен систем на фетусот, зголемувајќи го ризикот од развој на аутизам.

Патем, мајчините инфекции за време на бременоста се одговорни за неколку невроразвојни нарушувања, а аутизмот може да биде предизвикан од инфекции со Toxoplasma gondii, вирус на рубеола, цитомегаловирус, HSV-1 и HSV-2. Изложеноста на овие патогени микроорганизми може да го зголеми ризикот од спонтан абортус и дефекти при раѓање.

InterServer Web Hosting and VPS