Дали некогаш сте пробале чоколадо со лута пиперка?! ОВА Е НАЈСТАРИОТ ПИЈАЛОК ПОЗНАТ ЗА ЧОВЕШТВОТО

Користено од пред 3500 години, во времето на античката култура на Јужна и Латинска Америка, како што се Маите и Ацтеките, чоколадото не се користело тогаш, како што се користи денес. Маите правеле чоколаден пијалок мешајќи мелени зрна какао, вода и лути пиперки, кои се користеле главно во верски ритуали, па затоа го нарекле „храна на боговите“. Важноста на растението какао во тоа време била огромна. За него се вели дека има магична моќ, па дури и sидовите на нивните палати биле насликани со какао плодови. Сето ова го прави чоколадото еден од најстарите пијалоци познати на човештвото.

Освен Маите, чоколадниот пијалок што Ацтеките го подготвувале од зрна какао и вода бил наречен „ksokoati“, што значи горчлива вода. Важноста што им се дава на зрната какао во тоа време покажува фактот што обичните луѓе во ерата на Ацтеките ги користеле овие зрна како пари. Првично, чоколадото воопшто не било засладено и почесто се поврзувало со пијалоци отколку со цврсти материи. Кога Шпанците и Португалците се доселиле во Америка, дури тогаш почнала да се додава шеќерна трска во чоколадото.

Магијата на чоколадниот пијалок брзо се прошири низ „Стариот континент“, преземајќи ги прво благородниците и благородниците, а потоа и целиот свет.

Џозеф Фреј беше одговорен за производство на првите чоколади, кој користеше специфична мешавина од какао и холандска верзија на чоколадо за да направи калапи за цврсти штангли.

Во модерно време, чоколадото што го знаеме, се појавува во многу форми и вкусови: филувано, полнето, измешано со овошје, житарици и многу други форми на ова слатко задоволство.

Денес има повеќе од 600 различни вкусови на чоколадо, но далеку од сите со идентичен квалитет. При избор на чоколадо, задолжително прочитајте го неговиот состав и земјата на потекло.

InterServer Web Hosting and VPS