Kia ќе прави воени возила отпорни на куршуми

Kia Motors планира да започне со производство на прототипи на стандардни возила со средна големина во текот на годинава и да ги има тест проценките на корејската влада во 2021 година. Целта на компанијата е воено распоредување од 2024 година, по стандардизација и првични тестови за производство.

Овој проект за развој на стандардни возила со средна големина е резултат на заедничка инвестиција на корејската војска и Kia Motors. Програмата од големи размери ќе биде замена на воени стандардни возила од 2,5 и 5 тони што моментално се во функција и развој на нови 5-тонски возила отпорни на куршуми.

Стандардните возила ќе бидат опремени со низа најнови комерцијални технологии, вклучително и со голем вртежен момент 7,0-литарски дизел мотори и системи за автоматски менувач, ABS и регулатор против пролизгување (ASR), помош за заден паркинг, монитор за преглед на надворешноста, сателитска навигација и греени седишта.

Модуларниот пристап на Kia кон развој на нови возила на платформата ќе овозможи развој на други деривати во иднина, како што се возила опремени со низа системи за оружје и оние дизајнирани со повеќе специјализирани спецификации и технологии.

За да придонесе за развој на идните борбени системи на војската, Kia исто така активно спроведува напредна R&D, комбинирајќи ја најновата автомобилска технологија со воени возила. Компанијата развива технологија за автономно возење за воени возила што може да помогне при испорака на набавки.

Понатаму, Kia го истражува потенцијалот за технологија на водородни ќелии за гориво низ различни воени апликации, вклучително и возила со горивни ќелии и генератори. Технологијата на горивни ќелии се смета за соодветна за идните воени возила бидејќи може да снабдува големи количини електрична енергија во борбени средини.

Kia Motors има произведено низа возила за корејската војска, вклучувајќи возила од 0,25, 1,25, 2,5 и 5 тони. До денес, Kia испорача девет типови модели и 100 деривати и произведе вкупно 140.000 воени возила.

InterServer Web Hosting and VPS