Косовската министерката за финансии: Кој краде, дури и едно евро, мора да заврши во затвор и да одговара пред законот, пред народот и пред Бога

Додека известуваше пред Комисијата за надзор на јавните финансии косовската министерката за финансии, Хикмете Бајрами, рече дека за трансакциите вредни 2 милиони и 77 илјади евра не е побаран ниту нејзин ниту потпис на директорот на Министерството за финансии.

„Како што претходно најавив, ги преземаме сите законски чекори. По 3 минути откако бев информирана, се пријавив во полиција. Ова е економско злосторство, сторено преку сајбер криминал. Имаше неовластен пристап, надминати се законски овластувања и злоупотребени службени должности и пробиени се лозинки. Мојот потпис или директорот на Министерството за финансии не беше потребен за каква било трансакција. Сè се случи преку фалсификат. Ги известивме органите за правда, вклучително и обвинителството, одделот за сајбер и економски криминал, единицата за финансиско разузнавање и КИА“, рече таа.

Министерката појасни дека веќе има конкретни насоки по кои се води истрагата.

Постојат траги од кој компјутер се направени, кои службеници ги направија, каде отидоа и од која компанија беа поделени на други субјекти. Криминалот има трага. За овој случај, се грижат сите органи. Од 2009 година, плаќањата се делегираат електронски. Ниту еден и друг потпис не беше потребен од моја страна. Направено е без овластување, има злоупотреба и злоупотреба на службената должност и тоа е економски и сајбер криминал“, додаде Бајрами.

Бајрами после прес конференцијата уште еднаш се обрати до јавноста на Фејсбук.

„Кој краде, дури и едно евро, мора да заврши во затвор и да одговара пред законот, пред народот и пред Бога“ напиша таа меѓу другото.

Во средата беше пријавено дека од Државната каса преку Електронскиот систем за финансиско управување и контрола исчезнаа 2 милиони и 77 илјади евра за само неколку часа.

InterServer Web Hosting and VPS