Експертите тврдат: Редовната употреба на лекови за намалување на желудочната киселина го зголемува ризикот од дијабетес

Пациентите на кои им се потребни им се препорачува редовно да го следат нивото на шеќер во крвта

Студија за набљудување, објавена во списанието „Гут“, сугерира дека употребата на лекови за намалување на лачењето на желудочната киселина го зголемува ризикот од развој на дијабетес тип II за 24 проценти, пишува „Фармацевтски журнал“.

Овие лекови, инхибитори на протонска пумпа, (Нексиум, Еманера) се користат за лекување на нарушувања поврзани со киселината. Редовната употреба се дефинира како земање на лекот два или повеќе пати неделно.

Беа забележани над двесте илјади пациенти за 10-12 години и беа документирани над 10 илјади случаи на дијабетес. Истражувањето е спроведено на Универзитетот „Седма придружна болница Сан Јат-сен“ во Шенжен, Кина.

КАКО РАСТАТ ПРОЦЕНТИТЕ

Ризикот од развој на дијабетес се зголеми со времетраењето на употребата на лекови. За оние кои користеле лекови до 2 години, ризикот бил поголем за 5 проценти, од две години за 26 проценти.

Инхибиторите на протонска пумпа го намалуваат производството на желудочна киселина со блокирање на ензим во ѕидот на желудникот кој произведува киселина.

Прекумерната секреција на киселина предизвикува повеќето чиреви на хранопроводот, желудникот и дуоденумот, а намалувањето на киселината со лекови спречува појава на чиреви и им овозможува да заздрават. Прекинувањето на инхибиторите на протонска пумпа е поврзано со помал ризик од развој на дијабетес.

Претходните студии покажаа дека употребата на лекови е поврзана со помала разновидност на цревниот микробиом и постојани промени во фенотипот на микробиотата.

Поради ограниченото разбирање на човечката гастроинтестинална микробиота и неговото влијание врз интегритетот на цревата и здравјето на домаќинот, потребни се дополнителни истражувања за овие лекови за правилно разбирање на импликациите врз клиничката пракса.

Комплексноста на метаболичките процеси, интеракциите на цревниот биом и домаќинот, врз кои влијаат мноштво фактори како што се диета, патување, инфекција, изложеност на бактерии и околината, претставуваат голем предизвик за научниците. За пациенти кои треба да земаат инхибитори на протонска пумпа подолго време, се препорачува следење на шеќерот во крвта.

InterServer Web Hosting and VPS