Леонардо ди Каприо ја поддржа кампањата за заштита на недопрените реки во БИХ!

Филмската ѕвезда од ХОЛИВУД, Леонардо ди Каприо, се приклучи на повиците до властите во Босна и Херцеговина трајно да забранат изградба на мини хидроцентрали во земјата, со што се спречува уништување на реките и уништување на животната средина.

„Нека течат реките во БИХ“, напиша Ди Каприо на својот профил на Твитер, истакнувајќи дека изградбата на мини хидроцентрали се заканува на повеќе од илјада километри речни текови во земјата.

Со ова, холивудскиот актер всушност го поддржа почетокот на кампањата на разни еколошки здруженија и невладини организации чија цел е да ги заштитат реките во БИХ.

Леонардо со години ги користи социјалните мрежи за да ги промовира своите мисии за заштита на животната средина.

Организацијата наречена Фондација за социјални промени потсети дека во среда истекува рокот до кој требаше да се спроведе заклучокот на Парламентот на Федерацијата БиХ од јуни годинава за целосна забрана за изградба на мали хидроцентрали во тој ентитет.

„Испраќаме итен повик до владата на Федерацијата БИХ трајно да ги забрани ваквите градби со дополнување на заклучокот со законско решение, бидејќи во спротивно илјада километри диви и недопрени реки на Босна и Херцеговина, како и луѓе и животни ќе бидат сериозно загрозени“, се вели во поканата.

Парламентот на Република Српска претходно одби да ја поддржи таквата иницијатива.

Координацијата на разни здруженија наречена Коалиција за заштита на реките потсети дека повеќе од 430 мали хидроцентрали во оваа земја се веќе изградени или се планира да се градат, уништувајќи некои од најдобро сочуваните и разновидни реки и шуми во Европа и пренасочувајќи и загадувајќи ја водата.

Ваквите електрани драстично ја менуваат животната средина и им носат придобивки само на директните инвеститори, односно на оние што ја користат произведената електрична енергија.

Реките помеѓу Словенија и Албанија, вклучително и реките во Босна и Херцеговина, се сметаат за најважен центар за загрозен биодиверзитет на слатководни води во Европа, а 69 видови кои живеат во овие реки не живеат на друго место во светот. Се планира да се изградат дури три илјади брани низ целиот регион, и ако се реализираат овие планови, најмалку 10 проценти од европските видови слатководни риби ќе изумрат или се пред истребување.

InterServer Web Hosting and VPS