Може ли кремата за раце да ја намали ефективноста на средствата за дезинфекција?

Спрејови и гелови за дезинфекција на рацете станаа производи што ги користиме неколку пати на ден, а нивната главна состојка одговорна за уништување на вируси и бактерии е алкохолот од најмалку 72%. Иако е многу важно да се негува и негува кожата на целото тело, вклучувајќи ги и рацете, многумина се прашуваа дали маснотијата и влагата на кремот влијаат на ефикасноста на средството за дезинфекција. На ова прашање одговорија експерти од американскиот центар за превенција и контрола на болести. Хемичарот Џинџер Кинг го даде своето стручно мислење за овој проблем, посочувајќи дека повеќето луѓе не користат ниту приближно доволно количество гел или спреј за дезинфекција на рацете, што ја намалува вкупната ефикасност на самиот почеток. Многу е важно темелно да ги миете рацете со вода и сапун и да ги избришете со чиста крпа, а дури потоа да ставите доволна количина на средства за дезинфекција – истакна Кинг.

Ако сте во ситуација да не можете да ги миете рацете, Кинг ве советува да ја удвоите количината на дезинфекција од вообичаената и многу темелно да ги мачкате рацете, така што производот ќе успее да ги уништи сите бактерии и вируси што се наоѓаат на нив. Во однос на кремот за раце и неговото дејство врз средството за дезинфекција, хемичарот Никита Вилсон истакна дека е исклучително важно да се почека дезинфекцијата целосно да се исуши на рацете и дури потоа да се нанесе кремот.

InterServer Web Hosting and VPS